Strómanok is rárepültek a trafikbizniszre

2013.04.25. 07:52 Módosítva: 2013.04.25. 11:09

A Sárkány Centerről ismertté vált vitenami Vu Quy Duong és felesége összesen tíz trafik üzemeltetési jogát nyerte el - írtuk a trafikpályázat eredményeit körbejáró keddi cikkünkben. A házaspár már ezzel a teljesítménnyel is a legsikeresebb pályázók közé tartozik, ketten ugyanis tíznél több üzemeltetési jogot a törvényi korlátozások miatt nem is szerezhettek volna. Ez azonban kevésnek tűnhetett, ezért családi- és céges-kapcsolathálójukon keresztül a törvényi maximumnál sokkal több trafikban szereztek befolyást.

Fantomcégekbe szervezve

Vu Quy Duong és felesége a XVIII. kerületben összesen hat trafik nyitására nyert engedélyt, és a XII. kerületben is négy koncessziót szereztek. Vu Quy Duong ismert kereskedő, nevéhez kötődik például a 2005-ben kétmilliárd forintos beruházással felépített Sárkány Center üzletközpont is.

Az ügyre közelről rálátó, névtelenséget kérő forrásunk úgy fogalmazott, hogy „a magát Zolinak nevező, egyébként vietnami illetőségű és Vu Quy Duong névre hallgató személy már hónapokkal ezelőtt magáénak tudhatta, és Vimpex Drink Kft. nevű cégének dolgozói között már előre elosztotta” a koncessziókat.

"Természetesen nevetséges összegeket ajánlott fel az embereknek, hogy a nevüket használhassa. A dolog pikantériája, hogy januártól a dolgozók nagy részét ki is jelentette a Vimpex Drinkből, és hat-nyolc fantomcégben helyezte el őket, hogy kerülje a feltűnést." Az alkalmazottak, üzlettársak többsége azonban most is közös irodában, csak más cégekhez bejelentve dolgozik - tudtuk meg forrásunktól.

A nagy leosztás

Duong egyik érintett üzlettársa Ozibiusz Pál Mihály, aki a feleségével együtt összesen hét trafik működtetésére szerzett jogot, háromra a VIII., és négyre a IX. kerületben. Ozibiusz vezető beosztásban dolgozik Vu Quy Duong mellett, ő a Sárkány Center igazgatóságának a vezetője, illetve pénzügyi vezetőként tűnik fel abban a Vimpex Dring Kft.-ben, ahol mások mellett Duong is a tulajdonosok között van. Ozibiusznak az iwiwen csupán hét ismerőse van, de köztük van Vu Quy Duongné, Marika. A két házaspár között további kapcsolódási pont a Ground-land Kft., ami részben Vu Quy Duong és felesége tulajdonában áll, ügyvezetője pedig Ozibiusz Pál Mihályné.

Vu Quy Duongnénak férje beosztottjai közül is több ismerőse van közösségi oldalon. Ismerőse például Törőcsik Péter, aki az iwiwes adatlapja szerint 2002 óta dolgozik a Vimpex Tabak Kft-nek - Duong és a Vimpex ebben a cégben korábban tulajdonrésszel rendelkezett. Hacsak nem pusztán véletlen névazonosságról van szó, Törőcsik a feleségével Törőcsikné Horváth Ágnessel együtt összesen öt budapesti dohányboltot nyithat, egyet a XVII., egyet a IV. és hármat a XIX. kerületben.

Vu Quy Duongné ismerősei között találtuk Boros Csabát is, akinek az adatlapja szerint szintén a Vimpex Tabak Kft. a munkahelye, és ismeri Törőcsik Pétert is. A nyertesek listáján is van egy bizonyos Boros Csaba, aki négy trafikot vihet, kettőt a IV., és kettőt a XXI. kerületben. A Facebookon ismerőse a Duong-házaspárnak egy Gyenge Annamária nevű nő. Egy ugyanilyen nevű nő két trafikra szerzett jogot az I. kerületben. (És nem kizárt, hogy rokoni kapcsolatban áll azzal a Gyenge Istvánnal és Gyenge Istvánnéval, akik együtt összesen hat, három VIII. és három IX. kerületi trafikot nyithatnak.)

A Vimpex Drink honlapján a Telepek, képviselők felsorolásban megtaláltuk Zácsik Tamás nevét. Ez a név is rajta volt a nyertesek listáján, mégpedig a maximális számú, öt trafikkal, hárommal a XI. és kettővel a XVII. kerületben.

Társsal szép az élet

Egy XVIII. kerületi trafik üzemeltetési jogát nyerte el Kozma Gábor is, akinek Kozmix 96 Kft. nevű cége az egyik tulajdonosa a Duong-féle Vimpexnek. Kozma a 2008-ban alapított Invest Centrál Kft.-ben tulajdonostársa is a vietnami férfinak, aki ugyanott ügyvezető is, és Kozma Duonghoz hasonlóan szintén tulajdonrésszel rendelkezett a Vimpex Tabak-ban.

A trafikpályázat nyertese között találtunk rá Bódi Andrásné nevére is. Az asszony három trafikjogot nyert a XVIII. kerületben, azaz ugyanott, ahol az előbb említett Kozma Gábor. Bódi nagy valószínűséggel Duong anyósa (Bódi Andrásné Szabó Mária ugyanarra a címre van bejelentve, ahová Vu Quy Duong felesége, akinek az édesanyját a cégadatok szerint Szabó Máriának hívják.). Az anyós üzleti vonalon is kapcsolatban van a vietnami üzletemberrel: 2009-ig tulajdonosa volt annak a Tárna-Invest Kft.-nek, amelyben korábban Ozibiusz Pálnak is volt tulajdonrésze, a cég most Duongé és feleségéé.

Amikor az iwiwen átnéztük azoknak az embereknek a listáját, akik beírták a Vimpexet (vagy a Drinket vagy a Tabakot) a munkahelyeik közé, három olyan, nem a leggyakoribbak közé számító nevet is találtunk, amilyen nevű koncessziónyertes is volt. Az egyikük Ilyés Imre, aki az adatlapja szerint Békésbe való. Békésben egy Ilyés Imre két trafikhoz nyert jogot. Egy harmadik békési trafikot egy bizonyos Ilyés Péter vitt. A második Vimpex-dolgozó Prokai Imre. Ezen a néven is nyert valaki két trafikhoz jogot Budapesten. A harmadik Sági István, ehhez a névhez a nyertesek listáján egy darab X. kerületi trafik tartozik.

A CBA-kapcsolat

Duong és a Vimpex az ezredfordulón tulajdonosa volt a Mádi Kft.-nek. Ez a cég azért érdekes, mert Duongot ezen a vállalkozáson keresztül erős szálak fűzik a CBA egyik felsővezetőjéhez, Gyelán Zsolthoz.

A CBA elnökhelyettes Gyelánról korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy kettő trafikja lesz a II. és kettő a XII. kerületben. Gyelán 2002 és 2007 között közvetlenül is tulajdonosa volt az említett Mádi Kft.-nek, lényegében tehát közös üzletet vitt a Duong családdal. A Mádi Kft.-nek jelenleg a Liget Holding Kft. a tulajdonosa, utóbbit Gyelán és feleségének egyik cége, a Capital Food Holding Kft. birtokolja. Sőt, Bódi Andrásné (az anyós) a már említett CBA-s Gyelán Zsolthoz köthető Mádi Kft.-ben is tulajdonos volt.

"Soha ne akarjak túl sokat"

Duong tanulni jött Magyarországra 1985-ben. 1991-ben végezte el a Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakát, után ingatlanberuházásokkal foglalkozott. Magyar feleségével 1986-ban ismerkedett meg. Szenvedélyesen szeret golfozni, ismert játékos, a Hungarian Golf portálnak hosszabb interjút is adott. Arra a kérdésre, hogy üzletemberként hogyan látja a gazdasági válságot, az alábbi választ adta: „Ahogy én látom, az ország még formálódik, és nem most lesz vége ennek az állapotnak. Egy biztos: lesznek győztesek és vesztesek. Vannak olyanok, akik még életben vannak, de az utolsó tartalékaikat élik fel, és hamarosan becsődölnek. Aki viszont kitart, és okosan „játszik”, az a végén győztesként folytathatja. Engem az élet megtanított arra, hogy soha nem akarjak túl sokat, mert akkor nem lesz gond.”