A férfiak könnyebben verik kölcsönbe magukat

2013.04.26. 07:09

A 18-69 éves magyarországi lakosok 76 százaléka, a 30 éven aluliak 49 százaléka vett már fel valamilyen hitelt – derül ki a Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felméréséből. Az adatokból az is kiderül, hogy a férfiak inkább hajlamosak a hitelfelvételre, a lakosság hitelállománya továbbra is magas.

Az idei első negyedéves adatok szerint az ország lakosságának 47 százaléka törleszt valamilyen hitelt. Továbbra is a lakáshitel (17%), illetve a folyószámlahitel (16%) a leggyakoribb, de magas azoknak az aránya is, akik gépjárműhitelt (10%) vagy személyi kölcsönt (13%) törlesztenek. A hitellel rendelkezők többsége (az összes magyarországi lakos 26 százaléka) csak egyetlen hitelt törleszt, 11 százalékuk nyilatkozta azt, hogy kettőt, 10 százalék pedig három vagy annál több hitellel rendelkezik.

Az elmúlt év hasonló időszakához képest 6 százalékponttal csökkent a hitelt felvevők száma: tavaly a megkérdezettek 24 százaléka mondta azt, hogy vett fel hitelt az előző egy évben, idén ez a szám 18 százalék volt. A magyarok 3 százaléka igényelt személyi kölcsönt, 5 százaléka áruhitelt; személyi kölcsönt legtöbben a családi kassza egyensúlyban tartása, és más hitelek kiváltása miatt vettek fel. Az áruhitelt jellemzően háztartási gépekre, berendezésekre, illetve informatikai, elektronikai cikkek megvásárlásához vették igénybe.

Változatlanul azok aránya a legmagasabb, akik elfogadhatónak tartják a lakásvásárlás céljából történő hitelfelvételt (ez a mutató most 57 százalék volt), de sokan (44-49%) felelős megoldásnak tartják az egészségügyi kezeléseket, lakásfelújítást, és a tanulmányok finanszírozására igényelt kölcsönt is. A válaszadók továbbra is elutasítóak az utazásra, ajándékra, vagy a hétköznapi kiadásokra felvett kölcsönökkel szemben.

A lakosság közel háromnegyede úgy gondolja, hogy a hitelek számos rejtett költséget tartalmaznak, és a hétköznapi emberek számára nehezen értelmezhetőek. A megkérdezettek több mint fele szerint csak a szorult helyzetben lévők kényszerülnek kölcsönt felvenni, és a válaszadóknak csak 28 százaléka érzi úgy, hogy ha okosan kezeli a pénzügyeit, és jól vesz fel hitelt, akkor nem kell aggódnia a törlesztés miatt.

A gazdasági világválság miatt ma az emberek döntő többsége felelősebb magatartást vár el mind a bankok, mind a lakosság részéről a hitelfelvételt, hitelezést illetően. Ötből négy lakos gondolja úgy, hogy a hitelt felvevő személyeknek sokkal felelősségteljesebbnek kell lenniük a hitel felvétel során.