Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A KBC kivonul Szerbiából

2013.04.26. 12:46

A belga KBC bank és biztosító csoport, a magyar K&H anyacége kivonul Szerbiából. A KBC pénteken állapodott meg arról, hogy szerbiai érdekeltségét eladja a Société Générale Srbije és a Telenor Serbia cégeknek. A Telenor vásárolja meg a KBC Banka összes részvényét, a Sociétét Générale pedig a bank fontosabb eszközeit és betéteit.

A Telenornak az a célja, hogy javítson pénzügyi szolgáltatásain Szerbiában. A Société Générale már több mint 35 éve van jelen a szerb piacon, 102 fiókjában 1300 embert foglalkoztat, amihez most társul a KBC Banka 58 fiókja és 492 alkalmazottja. Az ügyletben részt vett valamennyi fél ígéretet tett arra, hogy nem tárják fel a várhatóan a negyedik negyedévben lezárásra kerülő tranzakció pénzügyi részleteit.

A KBC kivonulása Szerbiából része az Európai Bizottsággal 2009-ben kötött alkunak, amelyben a 2008-2009-es pénzügyi válság idején kapott 7 milliárd eurós állami támogatás fejében reorganizáció tervet hajt végre. A KBC eddig már 3,5 milliárd eurót visszafizetett a belga szövetségi kormánynak, és megkezdte az ugyanekkora adósság rendezését a flamand kormánnyal szemben.