no

Helyi fideszesek döntöttek a trafikokról

2013.04.26. 18:52 Módosítva: 2013.04.26. 19:03

A Fidesz helyi választókerületi elnökei tettek ajánlásokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek arra, hogy a térségükben kik nyerjenek a trafiktenderen – írja a hvg.hu. A lapnak egy anonimitást kérő fideszes megerősítette: náluk az önkormányzati képviselő-testület fideszes frakciója döntött a trafikok bérleti jogáról.

Az Indexnek több dél-alföldi térségből megerősítették a HVG-hez eljutott információkat. Lapunk forrásai is beszámoltak arról, hogy a Fidesz parlamenti választókerületi elnökei megkapták a dohányboltok üzemeltetésére pályázók listáját, és azt kérték tőlük, hogy véleményezzék azt, tegyenek javaslatot a győztesre. „Nálunk persze nem volt meglepetés, mert pontosan lehetett tudni, hogy kik azok, akik biztosan pályáztak, és biztosan jó lenne, ha nyernének” – mondta egy alföldi forrásunk.

A hvg.hu azt írja, volt olyan hely, ahol a polgármesteri posztot is betöltő választókerületi elnök a Fidesz-frakciót is bevonta a döntésbe. A lap szerint egy alföldi városban volt arra is példa, hogy a választókerületi elnök felesége kapta meg az egyik lehetőséget, hogy trafikot nyisson a kisvárosban, máshol a polgármester és ez egyik önkormányzati képviselő testvére is nyert trafikjogot, utóbbi nem is egyet.

Az Index információi szerint előfordultak olyan esetek is, hogy egy-egy városban nem volt kellő számú „támogatott” jelentkező. Egy ilyen esetben, egy vidéki mezővárosban információink szerint egy ismert fideszes politikus több pályázót is megkeresett, és felajánlotta, hogy megfelelő pénzügyi támogatás fejében segíti a jelentkezők sikerét. Találtunk olyan Békés megyei várost is, ahol a párt helyi elnöke maga is beszállt a dohányüzletbe: a békési Rácz Attila 2011 tavaszán lett a városi szervezet vezetője, és most a tíz trafikból kettőnek is elnyerte az üzemeltetési jogát.