Késnek a pénztárgépek

2013.04.26. 08:35

Egyelőre nincs a piacon új pénztárgép, még az engedélyező hatóság sem látott egyet sem, pedig május elsejéig elvileg át kellene állni azokra. A napokban három gyártó is beadja ugyan a terveit, de a két hónap múlva lejáró türelmi időt biztosan módosítani kell, mert addig nem tudnak legyártani több mint 200 ezer kasszát, írta a pénteki Világgazdaság.

A pénztárgépcseréhez ígért állami támogatást fél éve jelentették be, de az erről szóló rendelet még nem jelent meg – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György beszélt arról is, hogy legalább három cég fejlesztett már ki az új előírásoknak megfelelő szuperkasszát, ezek engedélyezését a következő napokban kérik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál.

Ha minden jól megy, az első félévben sok pénztárgépet üzembe helyezhetnek, de a június 30-án lejáró türelmi idő végéig nem tudnak több mint 200 ezer kasszát kicserélni. Nem lehet ugyanis ennyi új gépet legyártani és beüzemelni addig. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól csütörtökön azt közölték, hogy egyetlen új típusú pénztárgépet sem kaptak még vizsgálatra. Négy forgalmazási engedély iránti kérelmet két forgalmazó viszont benyújtott már, az ügyek most hiánypótlási szakaszban vannak.