Több mint másfélmilliárdot keresnek a gyömrői Varga Csabán

2013.04.26. 20:28

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 146 adózónál talált jelentős összegű – cégeknél 100 millió, magánszemélyeknél 10 millió forint fölötti – adóhiányt az első negyedévben. A most közzétett feketelista első helyén egy budapesti cég, a másodikon egy gyömrői lakhelyű magánszemély áll.

A NAV negyedévente teszi közzé a csőd- vagy felszámolási eljárás alatt nem álló, jogerőssé vált adótartozással rendelkező olyan adóalanyok listáját. Emellett ismét közzétették a már régebben adóslistára tett, és tartozását azóta sem rendező magánszemély és vállalkozások rangsorát is. Ezen a listán a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkező adózók vannak, a legfrissebben 1824 vállalkozás és csaknem 3900 magánszemély.

A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján ezúttal is rajta van Akkad Imad - aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében, a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással volt a nagy adósok listáján -, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is. A legutolsó név a névsorban Zuschlag János volt szocialista képviselőé, aki jelenleg börtönbüntetését tölti.

Az adóhatóság az első negyedévben 146 adózónál állapított meg csaknem 22 milliárd forint összegű adóhiányt, amihez ugyancsak tízmilliárdos nagyságrendű jogkövetkezmény (adóbírság, késedelmi pótlék) társul. A nagy adósok közül 62 magánszemély, illetve egyéni vállalkozó, 84 pedig társaság.

A legnagyobb adóhiányt a budapesti székhelyű Ammory-Car  Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél tárták fel, 948 millió forintot, a jogkövetkezményekkel együtt 1,63 milliárd forintot követel tőle a NAV. Hasonlóan magas összeget, 879 millió forint adóhiányt tártak fel a gyömrői illetőségű Varga Csabánál, a vele szembeni követelés a jogkövetkezményekkel együtt 1,60 milliárd forint

A lista harmadik helyezettje a budapesti székhelyű Profeet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 751,5 millió – a jogkövetkezményekkel együtt 1,22 milliárd – forinttal.

A cégek közül összesen négy adózónál állapítottak meg 500 millió forint feletti adóhiányt, a jogkövetkezményeket is figyelembe véve azonban milliárdos követelése van velük szemben az adóhatóságnak.

A magánszemélyek közül a már említett gyömrői adózó mellett még öten gyűjtöttek 100 millió forint feletti adóhiányt, köztük a budapesti Szeitner Krisztián, aki kétszer is szerepel a listán összesen 288 millió forinttal és 279 millió forint jogkövetkezménnyel, valamint az ugyancsak budapesti illetékességű Megyeri Gábor János, akinél csaknem 232 milliós adóhiányt tártak fel (ehhez 217 millió forint jogkövetkezmény kapcsolódik).