Szilárda
-4 °C
2 °C

40 év legnagyobb válsága a mostani

2013.04.29. 16:39

Az Európai Bizottság áprilisi fogyasztói és üzleti hangulatindexe arra vall, hogy az euróövezet gazdasági teljesítménye valószínűleg a második negyedévben is csökkenni fog, és ha ez bekövetkezik, az az eurozóna eddigi leghosszabb recesszióját jelentené a 40 éve használz jelenlegi módszertan szerint  - mondták londoni pénzügyi elemzők.

Az euróövezet széles bázisú gazdasági hangulati indexe 90,0-ről 88,6-ra esett vissza ebben a hónapban; az előzetes elemzői várakozás 89,3-es mutatót valószínűsített.

Sokáig csökken Európa gazdasága

A Capital Economics közgazdászai szerint az euróövezeti hangulatindex pillanatnyi szintje 1,5 százalék körüli éves GDP-visszaesésnek felel meg a tavalyi negyedik negyedévre becsült 0,9 százalékos GDP-mínusz után. Ez egyben az idei első és második negyedévre is hozzávetőleg 0,5 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenéssel konzisztens.

Szerintük, ha az euróövezet gazdasági teljesítménye az idei első és második negyedévben valóban csökken, az a leghosszabb recessziót jelentené a cég által a jelenlegi euróövezeti térségre kidolgozott GDP-mérési konstrukció 1970-es kezdődátuma óta.

A Capital Economics hétfői elemzése nem tartalmaz számszerű GDP-előrejelzést, de idei első negyedéves előrejelzésében a ház háromévi folyamatos recessziót valószínűsített az euróövezetben. A cég szerint a 0,5 százalékos tavalyi visszaesés után a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 2,0 százalékkal, 2014-ben további 1,0 százalékkal csökken.

Az euróövezet gazdasági teljesítményére nagy londoni befektetési és elemzőházak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.

Egyre nagyobb visszaesést várnak

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző ház, az Economist Intelligence Unit (EIU) azt közölte, hogy az általa eddig jósolt 0,4 százalékos GDP-mínusz helyett most már az eurógazdaság teljesítményének 0,7 százalékos csökkenésével számol 2013 egészében.

Az EIU folyamatosan rontja az eurógazdaságra adott előrejelzéseit. A 0,4 százalékos átlagos GDP-csökkenésről szóló, most 0,7 százalékos visszaesésre módosított korábbi becslés is már rontott prognózis volt, a ház ugyanis korábban 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben. Az EIU még korábbi, tavaly összeállított prognózisai 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra.

A JP Morgan nemrég 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

A Standard & Poor's azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két év recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!