Ödön
2 °C
11 °C

Több adót fizetünk, mint 3 éve?

2013.04.29. 17:40

"A magyar állam adóbevételei 2011-ben a bruttó hazai termék (GDP) 37 százalékát tették ki, ezzel Magyarország a tizenkettedik az uniós tagállamok sorában az adóterhelés mértékét tekintve. Egy évvel korábban ugyanez az arány még 37,7 százalék volt, a 2007-2009 közötti időszakhoz képest pedig több mint 3 százalékponttal csökkent a mutató" - idézi az MTI az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentését.

A képet azonban árnyalja, hogy az Eurostat 2011-es adatokat mutat be, az utóbbi években pedig ehhez képest romlott a magyar helyzet, az NGM korábbi számításai szerint a 2013-mas évben nagyjából már 39 százalékos lesz a GDP-arányos elvonás. Az igazi kérdés persze nem önmagában az adócentralizáció mértéke, hanem az, hogy a hozzá társuló újraelosztás milyen méretű és szerkezetű. Hiába kell például hagyományosan sok adót fizetni a skandináv országokban, itt ez hatékony újraelosztási modellel párosul, míg a magyarországi rendszer alacsony hatékonyságú.

Ebből a szempontból tehát pusztán az, hogy a GDP-arányos adóterhelés nő vagy csökken, másodlagos ahhoz képest, hogy az állam hogyan gazdálkodik a rá bízott pénzzel, képes-e azzal ellensúlyozni a jövedelmi egyenlőtlenségeket, javítani a közszolgáltatások színvonalát, ösztönözni a munkapiacot és a beruházásokat.

Az mindenesetre beszédes, hogy a hozzánk hasonló fejlettségű országokban a GDP-arányos elvonás 30 százalék alatti, Brüsszel, az OECD és az IMF is többször felhívta erre Magyarország figyelmét.

 

Az idézett hétfői Eurostat jelentése ettől függetlenül több szempontból is érdekes. A munkát terhelő személyi jövedelemadó felső kulcsai például a bulgáriai 10 százaléktól a svédországi 56,6 százalékig terjednek. Magyarország Romániával együtt a harmadik legalacsonyabb szja-kulcsot tartja fenn, 16 százalékost, idézi a tanulmányt a portfolio.hu.

Ugyanakkor a magas adókulcsokat fenntartó országok jellemzően progresszív adózásban működnek, azaz alacsonyabb jövedelmeket nem a magas felső, hanem valamilyen alacsonyabb adókulcs terhel, illetve sok ország esetében vannak különféle adókedvezmények, például alacsony jövedelműeket vagy családosokat célozva.

A fogyasztást terhelő adók terén Magyarországot rekorder, a 27 százalékos általános áfakulcs a legmagasabbnak számít az EU-ban, Svédországban és Dániában a kulcs 25 százalék. A vállalati jövedelmeket terhelő átlagos adókulcs 23,5 százalék volt az EU-ban, legalacsonyabb Bulgáriában 10 százalékkal, legmagasabb Franciaországban 36,1 százalékkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?