Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Bajnaiék és az MSZP is feljelentést tett a trafikok miatt

2013.04.29. 12:03

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a dohány kiskereskedelmi koncessziók odaítélése kimeríti a hivatallal való visszaélés fogalmát. A szervezet ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az MSZP a legfőbb ügyészséghez fordult az ügyben, szerintük befolyással való üzérkedés is történhetett.

Karácsony Gergely, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, több portál is megírta: a Fidesz választókerületi elnökei és a fideszes önkormányzati testületek is foglalkoztak az üggyel és "valójában ők döntöttek arról, hogy ki kaphat koncessziót". A független képviselő hangsúlyozta: a portálok fideszes forrásokra hivatkoznak. A PM politikusa szerint hivatallal való visszaélés történt, "mert a pályázatot politikai alapon befolyásolták, annak érdekében, hogy a Fidesz országos kampányhálózatát erősítsék".

A rendőrség dolga a nyomozás, a magyar jogrend működése felett őrködő képviselőknek pedig az a kötelességük, hogy feljelentést tegyenek az ügyben - válaszolta ara a kérdésre, hogy feljelentését csak a sajtóinformációkra alapozta-e. Egy szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz kommunikációs igazgatója szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikpályázatok ügyében. Mind az Együtt 2014 - PM, mind az MSZP felszólította a kormányzatot és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy vonják vissza a pályázatot és írjanak ki újat.

A legfőbb ügyésznek és Gyulay Zsoltnak, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetőjének is küldött levelet az MSZP a dohánykoncessziók kiosztásával kapcsolatban – jelentette be Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető egy sajtótájékoztatón.

A legfőbb ügyésztől azt kérte az MSZP, ha eddig hivatalból nem indított eljárást, akkor most indítson, mert ha valóban Fideszes képviselők döntöttek a koncessziók kiosztásáról, akkor felmerül a hivatallal való visszaélés és a befolyással való üzérkedés gyanúja.

A Gyulay Zsoltnak küldött levélben az MSZP három kérdést tett fel. Egyrészt azt firtatták, hogy kik voltak a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai, kik delegálták őket és milyen szakmai szempontok érvényesültek a kiválasztásuknál; másrészt rákérdeztek, kapott-e Gyulai politikai iránymutatást a bíráláskor, és ha igen, kitől. A szocialisták azt is megkérdezték az NDN ZRT. vezetőjétől, hogy kívánja-e nyilvánosságra hozni a pályázatokat.

Korábban a Jobbik közölte, bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy bizonyos hírek szerint helyi fideszes vezetők dönthettek, illetve tehettek javaslatot arra, kik nyerjék meg az egyes pályázatokat. Álláspontjuk szerint amikor ilyen hírek jelennek meg a médiában, akkor az ügyészségnek hivatalból kellene vizsgálatot indítania.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!