Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Búcsúzik a magyar a bankbetétektől

2013.04.29. 07:06

A mostani alacsony kamatszint mellett a lakossági megtakarítók már legalább fele a bankbetét mellett más befektetési lehetőségeket, így az értékpapírokat is megvizsgálná. A megtakarításoknak új helyet keresők rizikóvállalási hajlandósága azonban mérsékelt maradt – ismertette internetes kutatásának eredményét közleményében a KBC Equitas.

Az 1300 fő megkérdezésével készült felmérés szerint amíg 7 százalékos betéti kamatok mellett a megtakarítóknak mindössze 17 százaléka, addig 4 százalékra süllyedő kamatszintnél már a megkérdezettek 91 százaléka fontolná meg, hogy új megtakarítási, illetve befektetési lehetőséget keressen. A válaszadók csaknem tizede azonban kitart a betéti lekötési lehetőségek mellett.

Az új célpontok keresése azonban mérsékelt kockázatvállalási kedvvel párosul, ugyanis a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek mindössze 24 százaléka vállalna jelentős tőkekockázatot az átlagnál magasabb hozam érdekében, és csupán 5 százalék volt azok aránya, akik tőkeáttételes ügyleteket is kötnének, kockáztatva ezzel, hogy akár meglévő teljes tőkéjüket vagy annál többet is elveszíthetnek. A válaszadók 36 százaléka csak mérsékelt, legfeljebb 10 százalékos tőkekockázatot vállalna fel.

„Igaz ugyan, hogy a válaszadók 34 százaléka továbbra sem hajlandó a nagyobb hozamért rizikót vállalni, ugyanakkor fontos,hogy a többség már elfogadja a tőkekockázat lehetőségét, mint a magasabb hozammal kecsegtető alternatív befektetési formák velejáróját, ami jelzi pénzügyi tudatosságukat” – fogalmazott Tordai Péter a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!