Heten a dohányügyletek iratainak nyilvánosságáért

2013.04.29. 12:29

A dohánypályázatok kapcsán az atlatszo.hu, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor, az origo.hu, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország közérdekű adatigényléssel fordul a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez többek között a vesztes és nyertes pályázatok, az értékelésük, pontszámaik kiadása érdekében.

Amennyiben a minisztérium és a Dohánykereskedelmi Zrt. úgy dönt, hogy nem hozza nyilvánosságra az adatokat, a felsorolt portálok és civil szervezetek készek megindítani a közérdekű adatok kiadása iránti pert, melyben a TASZ biztosítja a jogi képviseletet.

A Dohánykereskedelmi Zrt. véleménye szerint nem minősülnek közérdekű adatnak sem a beadott pályázatok, sem az értékelésük, az erről készült emlékeztetők. A TASZ álláspontja szerint a közérdekű adatok nyilvánosságára és a konkrét pályázatra vonatkozó jogszabályokból épp ellentétes következtetést kell levonni: az állampolgároknak joguk van megtudni, hogy a pályázatok elbírálása törvényes és megalapozott volt-e.

„A dohánypályázatok átláthatóságának feltétele a pályázatok és értékelésük nyilvánossága. Ennek hiányában a hatalom korlátlanul visszaélhet a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésével “- mondta Hidvégi Fanny, a TASZ információszabadság programjának vezetője.