Miért ne legyen magyar a bankrendszer?

2013.04.29. 06:39
A legalább felerészben magyar bankrendszer előtti legnagyobb akadály a tőkehiány, ráadásul négy itthoni nagybank elmúlt kétéves vesztesége közelíti a hétszázmilliárd forintot − az állami tulajdon pedig kötelezettség oldalon is megjelenne.

A többségi magyar tulajdonú bankrendszer fő akadályát a szakértők abban látják, hogy hiányzik az a tőke, amelynek révén egy ilyen tulajdoni transzformációra sor kerülhetne – írja a Napi Gazdaság. A hírek ugyan arról szólnak, hogy az állam a Takarékbank Zrt. megszerzése után hamarosan újabb pénzintézet megvásárlását tervezheti az MFB Zrt.-n keresztül, az üzletmenet felfutásához szükséges tőke előteremtése azonban itt is gondot okozhat. Aligha véletlen, hogy az MFB is sorban áll az MNB növekedési hitelprogramjánál.

Doubravszky György pénzügyi biztos támogatandónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök véleményét, amely szerint középtávon meg kell célozni az 50 százalékos magyar tulajdont a bankrendszerben, ez ugyanis − rövid távú profitérdekeken túllépve − a magyar érdekek mentén működne. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy mit is hozhatnak a konyhára a bankok. A Magyar Bankszövetség egy korábbi kimutatása szerint az itthoni pénzintézetek tőkearányos nyeresége az 1994−2011 közötti időszakban 3,2 százalék volt − és e cseppet sem erős mutatóban már az iparági adatokat "felhúzó" OTP-csoport számai is benne vannak.

Az állami tulajdon nemcsak az "extraprofit" lefölözésében, de kötelezettség oldalon is megjelenne. Korábban többen úgy látták, a szlovén kormány járt el helyesen, amikor csak kisebbségi tulajdont adott el a bankokban, most azonban az ország makrogazdasági egyensúlyát borítja meg a pénzintézeti veszteségrendezéshez szükséges tőkepótlás. Utóbbi Magyarországon is komoly tétel lehetne, ezt mindennél jobban mutatja, hogy négy itthoni nagybank elmúlt két évi összesített vesztesége a 700 milliárd forintot közelíti.

Ahol van tőke, ott más lehet a helyzet: nem okozott meglepetést, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató arról beszélt az OTP Nyrt. pénteki közgyűlésén (lásd még a 11. oldalon), hogy külföldi akvizíciós célpontok mellett itthoniakat (a pletykák szerint egy komoly versenytársat) vizsgálnak. Amennyiben a szinergikus hatások csökkentik a rövid távú kockázatokat, hosszabb távon komoly üzleti sikert hozhat egy olcsón vett bank integrálása.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke korábban komoly erénynek tartotta, hogy a banki veszteségrendezés a költségvetésnek (és így a polgároknak) nem került pénzébe. A problémákat tetézi, hogy bár a bankok leírták vagy céltartalékolták a veszteségeket, a jelenlegi gazdasági helyzetben hiányzik a keresleti oldal, amely rövid vagy középtávon az elmúlt években elbukott állományok újraépülését segítené. Piaci vélemények szerint éppen ezért nem kecsegtet túlzott sikerrel az egyébként "letisztított", de olcsón megkapható hitelintézetek akvizíciója sem.

Nagybanki veszteségek 2011-2012 (milliárd forint)
   
CIB Bank Zrt.
189,2
Erste Bank Hungary Zrt.
163,7
MKB Bank Zrt.
198,4
Raiffeisen Bank Zrt.
144,1
 Forrás: Ceginfo.hu, Napi Gazdaság-gyűjtés