Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Budapest-Dubaj-járatot indít a Wizz Air

2013.04.30. 15:44

Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében írt alá megállapodásokat Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden Dubajban, egyebek között a kettős adóztatás elkerüléséről és egy Abu-Dzabiban létrehozandó kereskedőházról.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon adott interjúban elmondta: a pénzügyi államminiszterrel aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amely az első államközi szerződés Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok között. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez nagyon fontos lépés a gazdasági kapcsolatok fejlesztése irányába, mert a megállapodással  kiszámítható jogi környezet jön létre az adóztatás területén, amely alapvető elvárása az emirátusokbeli befektetőknek. A megállapodás könnyebbé teszi majd a munkavállalást, ösztönzi a befektetéseket, és elejét veszi az adókijátszásnak - mondta.

A külgazdasági államtitkár beszámolt arról is, hogy a gazdasági miniszterrel kötött megállapodás értelmében megkezdik a tárgyalásokat a gazdasági együttműködési megállapodásról is, valamint létrehozzák a két ország gazdasági vegyes bizottságát. Jelezte: az Egyesült Arab Emirátusok Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az arab világban, tavaly 1,2 milliárd dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely jelentősen növelhető.

Hozzátette: a WizzAir októberben megindítja Budapest-Dubaj közvetlen járatát, ami jelentősen könnyíti és dinamizálja a gazdasági kapcsolatokat. Szijjártó Péter tárgyalt az Emirates légitársaság vezetőivel is, akik szintén mérlegelik a budapesti járatindítás lehetőségét, az ehhez szükséges módosításokat pedig Magyarország végrehajtja a légügyi megállapodásokon.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a keleti nyitás stratégiájának jegyében kereskedőházat nyitnak az év második felében Abu-Dzabiban, erről állapodott meg az ottani kereskedelmi és iparkamara elnökével. Az államtitkár szerint a kereskedőház a magyar vállalkozások jobb érvényesülését fogja elősegíteni az Emírségekben, ebben a tekintetben négy területet emeltek ki: a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportját, a vízgazdálkodási vállalatok szerepvállalását, az egészségügyi-kutatói területen történő együttműködést, illetve az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódóan a magyar mérnöki tudás bevonását. Elmondta: jelezték azt is, hogy Magyarország továbbra is nyitott az emírségi beruházó tőke előtt, amely elsősorban ingatlanbefektetések, a turisztikai infrastruktúra és a biotechnika iránt érdeklődik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?