Árpád
-2 °C
4 °C

Itt vannak a Matolcsy-program részletei

Portfolio
2013.04.30. 11:37
A kisbankokat részesítik előnyben a kkv-knak szánt kedvezményes hitelkeretet biztosító jegybanki hitelprogramban. A kkv-k a hitelállományuk legalább 5 százalékával pályázhatnak, és lehetőségük lesz mind az új hitelek, mind a devizahitelkiváltás esetében bankváltásra. A jegybank Monetáris Tanácsa keddi ülésén véglegesítette a hitelprogramot és annak mindhárom pillérét.

A jegybank Monetáris Tanácsa keddi ülésén véglegesítette a hitelprogramot és annak mindhárom pillérét, jelentette be Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatóján. A bankokkal való egyeztetés után úgy döntöttek, ajánlatukat több ponton is beépítik a hitelprogramba, számolt be a portfolio.hu.

Erősödött a forint

A forint a bejelentés közben erősödött, az euró árfolyama a 300 forint feletti szintről pár perc alatt 298,8-ig csökkent. Az erősödésben közrejátszott az is, hogy alaptalannak bizonyultak az újabb jegybanki eszközök bejelentésére vonatkozó piaci félelmek. A sajtótájékoztató piaci hatása ugyanakkor korlátozott volt.

A tanács döntése figyelembe vette a globális gazdaság, ezen belül a globális pénzgazdaság tengelyeit, mondta Matolcsy. A világgazdaság szerinte idén lassul, és az eurózóna kifejezetten nehéz helyzetben van. A hitelprogram minden résztvevőjével kétoldalú megállapodás született.

Elfogadják a bankok javaslatait

A kamatmarzs és garanciadíj mértékénél figyelembe veszik, hogy garanciára szükség van. Ezért a kamatmarzs és a garanciadíj összesen lehet maximum 2,5 százalék. Megemelik az egyedi hitelek felső korlátját, a legkisebb összeg 3 millió, a legfelső 400 millió helyett 3 milliárd forint lehet. Ez a középvállalatok fejlesztési és forgóeszközhitel-forrásait teremti meg.

Felülvizsgálják az MNB kéthetes kötvényprogramjának befogadási kritériumait is, hiszen nincs ugyanolyan helyzetben a külföldi és a belföldön kockázatot vállaló hitelintézet. Az MT erre vonatkozó előterjesztést kért az igazgatóságtól, a részletekről a következő hetekben döntenek. A lényeg Matolcsy szerint az lesz, hogy betéti formában fogják elfogadni a forrást, és csak azoktól, akik Magyarországon pénzügyi tevékenységet végeznek.

Matolcsy szerint június 1-jén elindulhat a fentiek alapján a program, és a magyar bankszektor legalább kétharmad része fog részt venni benne. Mint az már korábban kiderült, Matolcsy programja három pillérre épül, a cél a kkv-hitelezés fellendítése a stabilitás megőrzése mellett.

A három pillér

Az első pillér, hogy 250 milliárd forintnyi refinanszírozást kínál fel a jegybank a bankszektor számára a kkv-k beruházási és forgóeszköz-céljaira, valamint az uniós pályázatok önrészének biztosítására. A kamat 0 százalék, erre a bankok marzsot tehetnek. A program első körben 2013 júniusától 3 hónapon keresztül tartana.

A program második pillére a kkv-knak a bankrendszeren keresztül nyújtott devizahitel-kiváltó hitel. Mintegy 15 ezer vállalkozás rendelkezik devizahitellel, a hitelállomány közel 54 százaléka devizahitel. A most fennálló devizahiteleket részben olcsó forinthitellel váltanák ki, ez szintén 0 százalékos kamatozású refinanszírozási hitellel mûködne, amit a vállalkozásoknak 2 százalékos kamat mellett adnának tovább a bankok. A végtörlesztéshez hasonlóan az MNB devizát bocsát a bankok rendelkezésére, hogy ebből fizessék vissza rövid lejáratú külföldi forrásaikat.

A harmadik pillér lényege a bankrendszer és az ország külső sérülékenységének a csökkentése. A 4500 milliárd forintos szintről 3600 milliárd forintra csökkenti a kéthetes MNB kötvényállományt. Ehhez az 1000 milliárd forint körüli csökkentéshez az MNB devizaswapot ajánl a saját devizatartalékaiból, amelyből a bankok hasonló összeggel csökkenthetik devizaforrásaikat.

3 millió és 3 milliárd

Balog Ádám, a jegybank alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: maximum 10 éves futamidejû hiteleket lehet nyújtani az MNB új refinanszírozásával. Forgóeszközhitel, beruházási hitel, illetve EU-forráshoz kapcsolódó hitel lehet. A 2,5 szalékos kamatmarzs és garanciadíj maximális arányán belül az MNB-vel való egyeztetés után szabadon „játszhatnak” a pénzintézetek. A hitel összege 3 millió és 3 milliárd forint között lehet.

Más hitelek kiváltását az új programmal nem kívánják korlátozni a jegybanknál, mint Balog mondta, az alacsonyabb törlesztőteher és az új hitelkihelyezés egyaránt pozitív a gazdaság számára. A kéthetes kötvénnyel és a hozzá kapcsolódó devizacserével kapcsolatban Balog elmondta: látnak mozgásteret a bankokkal és takarékszövetkezetekkel folytatott tárgyalások alapján. A refinanszírozási program részleteiről május 8-án, majd 15-én tájékoztatják a hitelintézeteket, ezt követően kerülhet sor a keretszerződések aláírására. Május 28-án tájékoztatják majd őket arról, hogy az általuk kívánt összegből mennyit tudnak igénybe venni. A program június elejétől augusztus végéig tart, ezt követően vonnák le a tanulságokat az esetleges későbbi hasznosíthatóság érdekében is.

A kicsiket hoznák helyzetbe

Nagy Márton ügyvezető igazgató elmondta: fontos, miként allokálják a keretösszeget. Aki részt kíván venni, az a meglévő kkv-hitelállományának minimum 5 százalékában tudja igénybe venni. Ezt követően kártyaleosztásos módon osztják el a keretösszeget, vagyis a kisebb igényektől haladnak a nagyobbak felé, amíg a keret el nem fogy. Cél, hogy ne a jelenlegi piaci struktúrát betonozzák be, cél, hogy a kisebb bankok a piaci részarányukat növeljék. Ezért fontos, mert ők azok, akik az utóbbi időben tudták növelni kkv-hiteleik állományát, mondta Nagy Márton. Hangsúlyozta, hogy a bankváltást mind az első, mind a második pillér alatt lehetővé teszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Rengeteg szép ingatlan az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Kérdése merült fel banki szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Böngéssze oldalunkat, keresse bátran kollégáinkat!
  • Próbálta már térképen? kiadó irodák térképen, az ország első számú térképes irodakeresőjén! Irodaterkep.hu