Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megvédi a kormány a magyar alkoholt

2013.04.30. 18:09

Megfelel az európai uniós elvárásoknak a kommersz szeszesitalok megkülönböztetett adózása – írja közleményében a nemzetgazdasági tárca. A minisztérium arra reagált, hogy – mint azt még a múlt héten az Index is megírta – kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvény alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt.

Az Európai Bizottság úgy véli, ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékek esetében kétféle adómértéket állapít meg. Ezért a brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól.

A kormány álláspontja szerint az egészségre fokozott kockázatot jelent a alkohol-fogyasztás. Különösen veszélyesnek tartják a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült kommersz italokat. Az NGM közleményében azzal indokolja a döntést, hogy ezek jóval olcsóbbak, mint a tiszta növényi párlatok.

A minisztérium álláspontja szerint „ a differenciált adómérték bevezetése a kommersz italok esetében a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etil-alkohol fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etil-alkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba” Korábban megírtuk, hogy a Nielsen piackutató szerint egyre kevesebb pálinka fogy Magyarországon.

A most megindult eljárás nem a szabadságharcos adómentes pálinkafőzés miatt indul – amiatt ugyanis korábban már indult egy. Mint ismert, 2010 nyarán Orbán Viktor első gazdasági akciótervének részeként lehetővé tették, hogy fejenként legfeljebb évi 50 liter pálinkát bér- vagy házi főzésben jövedékiadó-mentesen lehessen előállítani.

Ennek a „személyes használatra szánt”, adómentes pálinkának az ügyében február óta folyik a kötelezettségszegési eljárás, mivel a brüsszeli bizottság szerint az uniós jog értelmében lehet ugyan kedvezményes jövedéki adómértéket megállapítani, de ez legfeljebb 50 százalékkal lehet alacsonyabb az általánosan alkalmazott jövedéki adómértéknél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!