Judit
3 °C
7 °C

Portugália pereli az erkölcstelen bankokat

2013.04.30. 07:34
A lisszaboni kormány hárommilliárd eurót akar behajtani a bankokon azon a címen, hogy a válság előtt túl kockázatos pénzügyi szolgáltatásokat adtak el az állami vállalatoknak. Eközben a görög parlament nagy közalkalmazotti elbocsátásról döntött.

A lisszaboni kormány beperel több olyan bankot − köztük az amerikai JP Morgant és a spanyol Santander portugál leányát −, amelyek a 2008-as pénzügy válság előtt "mérgező" származékos konstrukciókat értékesítettek állami vállalatoknak − idézi a Financial Times-t a Napi Gazdaság.

A pénzintézetek a várható kamatemelkedést ellensúlyozó hedge-üzletként kínálták fel az ügyleteket, amelyeket főként közlekedési vállalatok vettek igénybe. A válság kirobbanása miatt azonban zuhanni kezdtek a kamatok, ezért a kormány becslése szerint a származékos üzletek összesen hárommilliárd euró veszteséget okoztak a cégeknek.

Lisszabon a pénzintézetek egy részével megegyezett a "kártérítésről", mások péntekig − a perek elindításának kezdetéig − kértek gondolkodási időt, egyes bankok állnak az eljárás elébe. Védekezésük szerint a 2008 előtti pénzügyi-üzleti környezetben nem voltak kockázatosak azok a származékos konstrukciók, amelyeket a vállalatoknak eladtak, mivel akkor kamatemelési várakozások jellemezték a pénzpiacokat. Emellett nem számoltak nyereséggel arra az esetre, ha ügyfeleik buknának a hedge-ügyleteken.

A görögök már kirúghatnak közszolgákat

A görög parlament eközben megszavazta 15 ezer közalkalmazott elbocsátását 2014 évégéig. Ezzel feladták azt az alkotmányban rögzített szabályt, amely szerint a közszolgálatban dolgozókat nyugdíjas korukig megilleti állásuk. Az elbocsátások ugyanakkor nem járnak a közszféra jelentős létszámcsökkentésével, mert sok helyen, főként az egészségügyben új emberek kerülnek a távozók helyére.

Elemzők szerint ezen a téren a 2015 végéig tervezett 150 ezres leépítéstől várható eredmény, ennek során ugyanis nem vesznek fel másokat a nyugdíjba vonuló közszolgák helyett. A görög közszférát a 70-es, 80-as években duzzasztották fel a politikai pártok a támogatóiknak adott állásokkal.

 

Visszakoznának a gazdagok adójától

Párizst megtörték a befektetők, visszavonja a francia kormány a tőkejövedelmek adójának tavalyi növelését, hogy javítsa megítélését a befektetők körében. Az emelés miatt van olyan eset - ha valaki két éven belül kivonul befektetéséből -, amikor a hasznát 62 százalékos adó terheli.

A változtatások számos olyan felmentést adnak az adófizetés alól, amelyek a hosszabb távú befektetéseknek kedveznek. Ha valaki például nyolc éven át kitart egy kezdő vállalkozásban végrehajtott befektetése mellett, annak a jelenlegi szabályok szerint haszna 40, míg az újak alapján csupán 24 százalékát kell átutalnia az államnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?