Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Portugália pereli az erkölcstelen bankokat

2013.04.30. 07:34
A lisszaboni kormány hárommilliárd eurót akar behajtani a bankokon azon a címen, hogy a válság előtt túl kockázatos pénzügyi szolgáltatásokat adtak el az állami vállalatoknak. Eközben a görög parlament nagy közalkalmazotti elbocsátásról döntött.

A lisszaboni kormány beperel több olyan bankot − köztük az amerikai JP Morgant és a spanyol Santander portugál leányát −, amelyek a 2008-as pénzügy válság előtt "mérgező" származékos konstrukciókat értékesítettek állami vállalatoknak − idézi a Financial Times-t a Napi Gazdaság.

A pénzintézetek a várható kamatemelkedést ellensúlyozó hedge-üzletként kínálták fel az ügyleteket, amelyeket főként közlekedési vállalatok vettek igénybe. A válság kirobbanása miatt azonban zuhanni kezdtek a kamatok, ezért a kormány becslése szerint a származékos üzletek összesen hárommilliárd euró veszteséget okoztak a cégeknek.

Lisszabon a pénzintézetek egy részével megegyezett a "kártérítésről", mások péntekig − a perek elindításának kezdetéig − kértek gondolkodási időt, egyes bankok állnak az eljárás elébe. Védekezésük szerint a 2008 előtti pénzügyi-üzleti környezetben nem voltak kockázatosak azok a származékos konstrukciók, amelyeket a vállalatoknak eladtak, mivel akkor kamatemelési várakozások jellemezték a pénzpiacokat. Emellett nem számoltak nyereséggel arra az esetre, ha ügyfeleik buknának a hedge-ügyleteken.

A görögök már kirúghatnak közszolgákat

A görög parlament eközben megszavazta 15 ezer közalkalmazott elbocsátását 2014 évégéig. Ezzel feladták azt az alkotmányban rögzített szabályt, amely szerint a közszolgálatban dolgozókat nyugdíjas korukig megilleti állásuk. Az elbocsátások ugyanakkor nem járnak a közszféra jelentős létszámcsökkentésével, mert sok helyen, főként az egészségügyben új emberek kerülnek a távozók helyére.

Elemzők szerint ezen a téren a 2015 végéig tervezett 150 ezres leépítéstől várható eredmény, ennek során ugyanis nem vesznek fel másokat a nyugdíjba vonuló közszolgák helyett. A görög közszférát a 70-es, 80-as években duzzasztották fel a politikai pártok a támogatóiknak adott állásokkal.

 

Visszakoznának a gazdagok adójától

Párizst megtörték a befektetők, visszavonja a francia kormány a tőkejövedelmek adójának tavalyi növelését, hogy javítsa megítélését a befektetők körében. Az emelés miatt van olyan eset - ha valaki két éven belül kivonul befektetéséből -, amikor a hasznát 62 százalékos adó terheli.

A változtatások számos olyan felmentést adnak az adófizetés alól, amelyek a hosszabb távú befektetéseknek kedveznek. Ha valaki például nyolc éven át kitart egy kezdő vállalkozásban végrehajtott befektetése mellett, annak a jelenlegi szabályok szerint haszna 40, míg az újak alapján csupán 24 százalékát kell átutalnia az államnak.