Szlovák fegyver a munkanélküliség ellen

2013.04.30. 13:34

Átvállalná a munkáltatótól az állam a járulékterhek fizetését, amennyiben a munkaadó olyan munkanélkülit alkalmaz, akinek már legalább egy éve nem volt munkaviszonya, közölte kormányforrásokra hivatkozva a pozsonyi Pravda kedden.

A kormány gazdasági növekedést serkentő csomagjának részét képező intézkedéstervezet a hosszú távú munkanélküliség Szlovákiában különösen nagy problémát okozó jelenségének, illetve a feketemunka gyakorlatának visszaszorítását célozza.

Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint a munkanélküliségi arány túllépte a 14,7 százalékot, a munkanélküliek száma megközelíti a 440 ezret. A munkanélküliek csaknem felének, mintegy 214 ezer embernek legalább egy éve nincs munkaviszonya. A munka, szociális és családügyi tárca által vázolt tervezet lényege, hogy úgy serkentené a hosszú távon munka nélkül lévők foglalkoztatását, hogy részben vagy teljes mértékben átvállalná a munkaadótól a járulékterhek fizetését, amennyiben a munkáltató olyan személyt alkalmazna, aki legalább egy éve állástalan.

Az elképzelésben egyelőre nem véglegesítették, hogy a bruttó bér milyen összegéig vállalná át a járulékok fizetését az állam a munkáltatótól, ám a Pravda szerint a 350 eurós bruttó bér lehetne a felső határ. Ez ugyan alig valamivel több, mint a jelenleg bruttó 337 eurót kitevő minimálbér, a szaktárca szerint azonban az ország a munkanélküliség által leginkább sújtott részeiben mégis segítséget jelenthetne, mivel éppen ezekben a régiókban gyakori az, hogy a potenciális munkáltatók a járulékterhek miatt nem, vagy csak feketén alkalmaznak embereket. Miután azonban csökkennének vagy megszűnnének járulékfizetésből adódó költségeik, kevésbé lenne okuk arra, hogy vállalják a feketemunka miatti bírságok veszélyét.

Szlovákiában jelenleg egy minimálbéren lévő alkalmazott, aki havi nettó 292 eurót kap kézhez, 456 eurójába kerül a munkáltatónak. A járulékterhekből származó különbözet átvállalása az állam számára is előnyös lehet, mivel a hosszú távon állástalanoknak járó állami segélyek összege 180 eurót tehet ki és a munkanélküliek utáni járulékokat is az államkassza téríti a biztosítóknak. A vázolt elképzelés nem az első olyan intézkedés amellyel a hosszú távon állástalanok számának csökkentését szeretné elérni az állam. Jelenleg akár kétezer eurót is elérő állami támogatás megszerzésére van lehetősége azoknak a cégeknek akik több mint egy éve állás nélkülieket alkalmaznak. Ezt a támogatást azonban eddig viszonylag kevesen használták ki, mivel annak megszerzéséhez a munkaadónak szavatolnia kell, hogy adott ideig fenntartja az újonnan alkalmazott személy munkaviszonyát.