A Tigáz nem tartotta be a rezsicsökkentést?

2013.05.02. 08:48

A Tigáz januárban többször is tavalyi, tehát az előírásnál 10 százalékkal magasabb áron számlázta a gázt, két esetben 400 ezer, illetve 200 ezer forintos bírságfizetésre kötelezték a gázszolgáltatót, idézte a Népszabadság Németh Szilárd fideszes rezsibiztost.

A lap megkereste a fogyasztóvédelmi hatóságot, ahol elmondták, a Tigáz egyes esetekben, amikor januárra esett az éves leolvasás és elszámolószámla kiállítása, a januári fogyasztásra is tavalyi tarifát számolt fel. A hatóság szerint nem egyedi esetekről lehet szó, tehát a vizsgálatot folytatják.

A Tigáznál azonban azt mondták a napilapnak, hogy nem azért kaptak bírságot, mert nem tartották be a rezsicsökkentést, a probléma a leolvasás időpontjával volt összefüggésben. A hatósági álláspontot ugyanakkor vitatják, fellebbeznek, így az nem jogerős.

Németh Szilárd szerint míg tavaly egész évben 4131 bejelentés érkezett az NFH-hoz az energiaszolgáltatások kapcsán, idén csak mostanáig ez a szám már 5703. Míg tavaly összesen 159 millió forint bírságot szabtak ki, addig idén ez az összeg 79 millió forint.