Az időjárás miatt vettek kevesebb lakást márciusban

2013.05.02. 12:03

A Duna House becslése szerint 7341 ingatlan cserélt gazdát áprilisban, kilenc százalékkal több, mint az előző hónapban. Az elemzés szerint ez kissé szembemegy a szokásos adatokkal, ugyanis április többnyire átmeneti hullámvölgy szokott lenni, általánosan gyengébb, mint március vagy május. Az idei adásvételi növekedés egyik oka a márciusi rossz idő, ugyanis az időjárás miatt több adásvétel csúszott át áprilisra.

A forgalom növekedésének másik oka a tavalyi évet is erősen meghatározó Kombinált Mikrohitel Program. A kkv-kat segítő Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Program keretében EU-s forrásból ingatlanvásárlásra is igényelhető kölcsön. A konstrukció szerint akár 10 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig kamattámogatott hitel. A pályázat idén ugyan lezárult, de a beadott és nyertes pályázatok csak most kerülnek befejezésre.

Az idei első négy hónapban a Duna House Tranzakciószám Becslése alapján 25 663 adásvétel bonyolódott. Ez a 2011-es azonos időszaknál csupán 3 százalékkal nagyobb mennyiség. 2012 első harmada azonban a végtörlesztés és a befektetői hullám (többek közt a már említett kombinált mikrohitel pályázatai) miatt sokkal jobban alakult. Tavalyhoz képest az idei első negyedévi forgalom csak a kétharmada a tavalyinak.