2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A világ 10 leggazdagabb bányamágnása

2013.05.03. 07:20

A világ 10 leggazdagabb bányamágnását gyűjtötte össze a Conclude teljes vagyonuk alapján, a kilátásaikat is számba véve. Közülük feleülreprezentáltak az orosz állampolgárok, ami az ásványkincsekben gazdag országhoz képest is nagyfokú koncentrációt sejtet.

A listán első, 81 éves, mexikói Alberto Bailleres Gonzalez vagyona 21 milliárd dollár. A nemesfémekben, elsősorban ezüstben utazó Gonzalez tavalyi 1,7 milliárd dolláros gyarapodásával öt helyet ugorva került a milliárdos bányatulajdonosok ranglistájának élére. Igaz, nem nemesfém-készletei felértékelődése révén – hiszen azok gyengén teljesítettek 2012-ben –, hanem biztosítótársasága, áruházai és palackozó vállalkozása által, ami jelzi, vagyona nem függ annyira a nemesfém-bányák teljesítményétől, mint a többi mágnásé.

Az elmúlt egy évtizedben kapott osztalékaiból legalább 2 milliárd dollárt szentelt két kedvenc időtöltésére, a bikaviadalra és a lóversenyre. Előrehaladott kora ellenére még mindig aktív, az apja által támogatott ITAM magánegyetemen tanít. Kilátásai jók, hiszen Mexikó előnyt kovácsolhat az USA gazdaságának megerősödéséből és a Gonzalez-család kontrollja a csoport felett erős.

Az 59 éves, üzbég származású orosz Alisher Usmanov, vagyona 21 milliárd dollár. Hat évet ült börtönben az 1980-as években csalás miatt. Szabadulását követően szállt be a vasérc- és acélbizniszbe, konszolidálva a Metalloinvest nevű céget, később a technológiai és távközlési szektorban kötött ki. Részesedése van Oroszország legnagyobb internetes cégében, a Mail.ru-ban, valamint a Twitterben, a Grouponban, a Facebookban és a világ legnagyobb internetes kereskedő cégében, az Alibabában.

A Megafon nevű mobilcége tavaly novemberi nyilvános londoni részvénykibocsátásán 2 milliárd dollárt gyűjtött össze, a részvényárfolyam ráadásul azóta 50 százalékkal ment feljebb.  Állítólag az orosz maffiával jó kapcsolatokat ápol, az orosz állami VTB bank 2 milliárd dolláros mentőhitelével vészelte át a 2008-as pénzügyi válságot. Cserébe többek között a csellista Rostropovics művészeti kollekcióját megvásárolta és az orosz államnak adományozta. Résztulajdonosa az angol Arsenal futballklubnak, s tavaly egy A340-es Airbust vett, hogy azzal járjon cégének a Brit-Virgin szigeteki adóparadicsomban lévő székhelyére. Kilátásai kiváló helyi kapcsolatai és diverzifikált portfoliója miatt jók, bár a 7 milliárd dolláros készpénzállománya inkább azt jelzi, hogy keresi a további befektetési lehetőségeket.

Az 59 éves, ausztrál Georgina Rinehart, vagyona 17-18 milliárd dollár. Szerencséjét az apjától, Lang Hancocktól származó örökségének köszönheti, aki a világ legnagyobb vasérc-készletét fedezte fel Pilbarában 1952-ben, erre alapozva jött létre a Hancock Prospecting. A Rio Tinto és egyéb ausztrál szén- és vasércprojektek utáni royalty bevételek tartják a csúcson Rinehartot a tavaly fellépett jogi nehézségei ellenére.  A gyermekeivel való viszálya és médiaszereplései – például az ausztrálok munkamoráljáról tett megjegyzései – miatt megítélése ellentmondásos hazájában. Kilátásai jók, a minőségi portfoliója valószínűleg továbbra is jó megtérülést fog számárra biztosítani.

A 70 éves, chilei Iris Fontbona, vagyona 16-17 milliárd dollár. 19 évesen házasodott be Chile leggazdagabb családjába, férje Andronico Luksic tette a londoni tőzsdén jegyzett Antofagasta céget 1980-tól 2005-ben bekövetkezett haláláig a világ egyik legnagyobb réztermelőjévé. Luksic jövőjét az alapozta meg, hogy a japán Nippon Mines cég 1954-ben az akkor óriási pénznek számító 500 ezer dollárt fizetett az Atacama-sivatagban lévő koncesszióért. Ebből Luksic egy bankokból, italgyártókból és kikötőkből álló birodalmat épített ki. Öt utódja – akikből kettő a korábbi házasságából származik – aktívan részt vesz a családi bizniszben és Luksic óhazájában, Horvátországban két tengerparti szállodát birtokolnak. Az özvegy kilátásai jók, mivel Chile jól irányított ország, további komoly növekedés várható és a réz kereslete is felfelé ívelhet hosszú távon.

A 46 éves, ukrán Rinat Akhmetov, vagyona 15-17 milliárd dollár. Ő is profitált abból, hogy a Szovjetunió felbomlása körüli kaotikus állapotokban bagóért lehetett állami cégekhez jutni. SCM nevű cége kontrollálja a széntermelés több mint 60 százalékát. Keveset tudni magánéletéről, egyes becslések szerint magánvagyona akár 25 milliárd dollárra is rúghat. Tulajdonosa az ukrán Donyecki Bányász focicsapatnak, de ideje nagy részét Londonban tölti, ahol egy 220 millió dollárt érő étterem gazdája. Kilátásait nehéz megítélni, miután kiesett az ukrán elnök, Viktor Janukovics kegyeiből, vagyona azonban a piaci és a politikai erőkkel szemben immunis maradhat.

Az 59 éves, mexikói German Larrea és családja, vagyonuk 15-17 milliárd dollár. A világ hetedik legnagyobb réztermelő cége, a Grupo Mexico – mely egyúttal a latin-amerikai ország meghatározó vasúttársasága is – 52 százalékos tulajdonosai. German apja, Jorge alapozta meg a család vagyonát, miután az 1980-as években két rézbányát megvásárolt a mexikói kormánytól. A család útját perek nehezítették, a százéves Cananea bányában lévő sztrájkok miatt a bíróságon is meg kellett jelennie. Annak kapcsán pedig, hogy a 80 százalékos tulajdonában lévő Southern Copper Corpot megpróbálta egyesíteni az Asarcóval, egy delaware-i bíróság 2011 októberében arra kötelezte a Grupo Mexicót, hogy 1,3 milliárd dollárt fizessen a Southern Copper-nek.  A kilátásai jók, nemcsak Mexikóban, hanem Chilében és Peruban is folyamatosan bővül a tevékenysége, jogi és munkavállalói problémái pedig úgy tűnik, hogy elcsitultak

A 62 éves, indiai Lakshmi Mittal, vagyona 15-16 milliárd dollár. Volt ez 45 milliárd is a 2008-ban, de az szinte kizárólag az ArcelorMittaltól, a világ legnagyobb acélgyártójától függött, melyet a válság ugyancsak megviselt. Több mint 400 millió dollárt fektetett a londoni Kensington Palace Gardensben lévő Billionaires Row-ba – magyarul Milliárdos sorba –, emellett finanszírozta a brit főváros vitatott acélszerkezetű Olympic Parkjának létesítését. Ő is birtokol futballklubot, s lánya párizsi ötnapos esküvőjére 60 millió dollárt költött, aminek csúcspontja a Versailles-ben feltálalt vacsora volt. Kilátásai viszont nem túl fényesek, hatalmas adósságai vannak és az acélipar folyamatos gondokkal küzd Európában.

Az 52 éves, orosz Vlagyimir Potanyin, vagyona 14 milliárd dollár. A világ legnagyobb nikkel- és palládium bányacége, a Norilsk Nickel 28 százalékos tulajdonosa, miközben a társtulajdonos Rusalt irányító Oleg Gyeripaszkával való ötéves vitát követően – Vlagyimir Putyin elnök hathatós közreműködésével – visszakapta az elnök-vezérigazgatói posztot. Potanyin Oroszország legnagyobb médiavállalkozásának is a tulajdonosa, az orosz művészetek nagy támogatója, s 2,2 milliárd dollárt fektetett a 2014-es szocsi téli olimpiába. 1996-ban rövid ideig Oroszország első miniszterelnök-helyettese volt. Kilátásai nehezen megítélhetők, bár részt vesz a hírek szerint őrült korrupcióval induló Szocsi-projektben, a Norilsknak óriási osztalékot kell kifizetnie a Rusalnak, miközben a nikkel ára a mélyben van.

Az 56 éves, orosz Vlagyimir Lisin, vagyona 14 milliárd dollár. Ez is lehetne több, de a Lisin által tulajdonolt Novolipetsk Steel készletei 10 milliárd dollárral értékelődtek le 2011 óta. Az 1930-as években létrejött acélgyártó cég a tulajdonosa Oroszország harmadik legnagyobb vasérc-bányájának. Lisin az 1990-es privatizáció során jutott 85 százalékos részesedéséhez, majd 2005-ben a vasúti és a hajóiparba is beszállt, a Balti- és a Fekete-tengeren pedig kikötői vannak. Emellett egy 1300 hektáros, XVII. századi skót kastélyt is birtokol, onnan jár szarvasra vadászni. Kilátásai közepesek, mivel az orosz gazdasági növekedés lassul.

A 47 éves, orosz Mihail Prokhorov, vagyona 13 milliárd dollár.  Playboy imázsához illően szakértője a harcművészeteknek, freestyle síbajnok és tulajdonosa az NBA-s Brooklyn Nets kosárcsapatának. Vagyonát a Jelcin-éra alatt alapozta meg, amikor Potanyinnal közösen többségi részesedést szereztek a Norilsk Nickelben, de barátságukat megsínylette, hogy Prokhorov eladta a 25 százalékos részesedését Gyeripaszkának 2007-ben. Vodkagyártó- és mobilcégek mellett az amerikai Snob magazinnak itulajdonosa. Tavaly elindult Putyinnal szemben az elnökségért, és 8 százalékot kapott, ami szép eredmény ahhoz képest, hogy összesen a választók 8 százaléka tudta, hogy ő egyáltalán jelölt. Vagyonából elképesztően sokat tart készpénzben, hozzávetőleg 10 milliárd dollárt. Kilátásai jók, februárban 3,6 milliárd dollárért adta el a Polyus Gold aranycégben lévő részesedését, a réz- és nikkelgyártó kanadai Intergeo-pakettjét viszont megtartotta és hamarosan bevezeti a torontói tőzsdére.