Nem sokan bíznak már az aranyban

2013.05.03. 15:17

Három éve nem tapasztalt mélypontra süllyedt a befektetői bizalom az arany irányában, írta a Napi Gazdaság. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők közül jelenleg több, mint kétszer annyian hisznek abban, hogy az arany árfolyama csökkenni fog a következő héten, mint amennyien az árfolyam emelkedésében bíznak. A pesszimisták aránya a felmérésben utoljára 2010 februárjában volt ilyen magas az optimistákhoz képest.

A befektetők a különböző tőzsdén kereskedett termékeken keresztül összesen 179 tonna aranyat adtak el a múlt hónapban, és a hedge fundok aranyáresésre játszó pozícióinak értéke eközben a történelem során tapasztalt második legmagasabb szintre emelkedett az amerikai határidős kereskedési biztosság adatai szerint, áll a Bloomberg elemzésében.

Az arany árfolyama a múlt hónapban zuhant hatalmasat, a kétnapos esés során 30 éve nem tapasztalt mértékben csökkent a nemesfém árfolyama. A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége szerint ezzel véget ért az arany 12 éve tartó emelkedő sorozata, annak ellenére, hogy a jelek szerint a világ vezető jegybankjai egyenlőre nem hagynak fel a korlátlan pénznyomtatás politikájával. Az arany jelenlegi, 1475 dollár körüli unciánkénti árfolyama 12 százalékkal alacsonyabb év eleji értékénél.