Senkinek nem kell a kapuvári húsgyár

2013.05.03. 15:44

Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor üzemeltető két társaság vagyonára - közölte az egyik felszámolóbiztos, Jendrolovics Pál Péter

"Most azt kell eldöntenünk, hogy újabb körben próbáljuk meg integráltan értékesíteni a vagyont, vagy megpróbálkozunk az elemenkénti értékesítéssel" - mondta. Várhatóan a hónap közepén határoznak ebben a kérdésben.

Az elemenkénti értékesítésnél szerinte "nagyon kérdéses, hogy a belátható jövőben újraindulhat" a tavaly ősszel leállított húsipari termelés a rábaközi kisvárosban.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a felszámolást. A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Azóta már nemcsak a Kapuvári Hús Zrt., hanem a tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. is elbocsátotta alkalmazottait.

A volt dolgozók bajban

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván. A határidőig hozzávetőleg 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság.

Az április eleji közzététel szerint a Kapuvári Hús Zrt. irányára nettó 1 milliárd 611 millió forint, amiből a működéshez szükséges berendezések 595 milliót tesznek ki. A részvénytársaság tulajdonában lévő, annak telephelyén működő Kapuvári Bacon Kft. eszközeit 452,3 millió forintért hirdették meg.

Jendrolovics Pál Péter néhány hete arról beszélt, hogy nincs műszaki akadálya a kapuvári húsgyár újraindításának, a két társaság ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt. Ennek az a célja, hogy az eredeti funkciójának megfelelően és a városban folytatódhasson a húsipari tevékenység. A magasabb arányú hitelezői kielégítés követelménye szintén az együttes eladás mellett szól.

Megalapozatlan volt az önkormányzat ígérete

A múlt pénteken Hamori György polgármester már azt mondta, hogy korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem indul a pályázaton. Hámori György (Fidesz-KDNP) elmondta, előkészítették pályázatukat, de a kezdeti lelkesedés után kiderült, hogy a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükség, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

Csak az újraindítás költségeit 1,2 milliárd forintra kalkulálták, miközben Kapuvár idei költségvetése 1,9 milliárd forintos főösszeget mutat. A polgármester szerint van komoly érdeklődő az üzemre, aki reményeik szerint tartósan üzemeltetni is tudja a gyárat.

Hámori szerint azt tervezték, hogy a védőgázos húsárut előállító Kapuvári Bacon Kft. tevékenységére alapozva, kizárólag a feldolgozásra és a csomagolásra összpontosítva mintegy 140 emberrel indítanák újra az üzemet. Így is "nehéz lett volna a nyereséges működést biztosítani", de a vágás felújítása esetén "egyértelműen átfordulna veszteségesbe" a működés - hangsúlyozta.  • Hírek
  • Hírek