Kizárták a magyarokat a tuti bizniszből

2013.05.04. 09:02 Módosítva: 2013.05.04. 09:02
Egyetlen magyar mobilcég sem felel meg az NGM feltételeinek, ezért kiszorulhatnak a pénztárgépek bekötésből, írja a Népszabadság. A lap feltételezése szerint az állami mobilszolgáltatót akarták helyzetbe hozni, az állami cég nem indul el, de a szabályozás megmaradt.

A pénztárgépek mobilneten keresztül kötik be a NAV-hoz, de az erről szóló rendeletnek egyetlen magyar mobilcég sem felel meg – írja a szombati Népszabadság. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete kötelezővé teszi, hogy a pénztárgépek adóhatósággal kapcsolatot tartó egysége mindhárom mobilszolgáltató hálózatán tudjon működni. Ez elvileg azért fontos, hogy mindenhol és mindig legyen kapcsolat a pénztárgépek és a NAV között: ha az egyik szolgáltató hálózatán nincs térerő, a pénztárgép át tudjon kapcsolni egy másik szolgáltató hálózatára.

A lap feltételezése szerint azonban a minisztérium valójában az állami mobilcéget akarta helyzetbe hozni. A negyedik szolgáltató ügyfelei ugyanis mind a három korábbi szolgáltató hálózatát használhatták volna. Az állami mobilcégből nem lett semmi, mert a bíróság úgy ítélte meg, hogy jogsértő módon szereztek frekvenciát, a szabályozás ugyanakkor megmaradt.

Mivel egyetlen magyar mobilcég sem árul olyan terméket, ami mindhárom szolgáltató hálózatán képes működni, külföldi SIM-kártyákat kell majd a pénztárgépekbe építeni. A roaming szolgáltatások ugyanis rendszerint úgy működnek, hogy a preferált szolgál elérhetetlensége esetén bármely másik szolgáltató hálózatán is képes működni a mobiltelefon.

Mivel a roaming szolgáltatások díja rendszerint magasabb, mint a hazai szolgáltatóké, ez újabb teheket róhat a pénztárgépek cseréjére kényszerülő boltosokra. A Népszabadság megjegyzi azt is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel a szabályozással a magyar mobilszolgáltatókat zárja ki a piacról és külföldi mobilcégeknek nyújt piacot.