Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Rejtélyes cég tűnt fe a pénztárgépügyben

2013.05.06. 08:14

A pénztárgéprendeletből és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából az következik, hogy a pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar mobilszolgáltató sem felel meg - írtuk szombaton a Népszabadságra hivatkozva. A kereskedők, a vendéglátósok és a taxisok csak úgy tudják rákötni a pénztárgépeket és a taxiórákat a NAV szervereire, ha külföldi mobilcégek szolgáltatását veszik igénybe. Arra egyelőre nincs válasz, hogy mindez mennyibe kerül, de arra sem, hogy kivel kell majd szerződni ehhez.

A jogszabály értelmében a pénztárgépek új adóügyi ellenőrző egységeiben (AEE) nem lehetnek hagyományos SIM kártyák. Ezek SIM csipeket tartalmaznak majd, vagyis nem lesznek cserélhetők. Így mindenki, aki pénztárgépet üzemeltet, az első szerződéssel egyben röghöz is köti magát. Szolgáltatót váltani ugyanis csak az AEE igen drága cseréjével lehetséges.

A piacon máris feltűnt egy mobil adatszolgáltatást végző, illetve SIM csipeket forgalmazó cég, a Mobil Adat Kft. Két hete egy siófoki kereskedelmi konferencia résztvevői előtt a pénztárgépbizniszben jól ismert Bbox és az e termékkör kapcsán eddig nem emlegetett, ám más állami informatikai beszerzésekből már jól ismert Sagemcom mutatott be működő AEE-egységet.

A Bbox megoldása az újonnan telepített PC-alapú kasszákhoz alkalmazható majd, míg a Sagemcom által gyártott AEE a meglévő pénztárgépek és a kiskasszák esetén jelent megoldást.

Nebraskai tulajdonos

A tájékoztatás szerint mindkét gyártó ugyanazt a céget választotta azonban SIM-szolgáltatónak: a Mobil Adat Kft.-t - írja a Népszabadság. A társaság 2012 végén alakult, nagyjából akkor, amikor a pénztárgéprendelet végső változata formálódott. Mivel saját szolgáltatása nincs, így csak más mobilcégekét közvetítheti: vagyis ő szerződhet külföldi telefontársaságokkal, s azután hazai ügyfeleinek adhatja tovább a szolgáltatást.

A cégről igen keveset lehet tudni: a márciusi adatokat tartalmazó online nyilvántartás szerint tulajdonosa több mint felerészt az Euromacc Kft., valamint két magánszemély, Hauser Gábor és Brasnyó Péter. Az Euromacc meghatározó tulajdonosa (az áprilisi keltezésű, online elérhető adatok szerint) az amerikai Nebraska államban bejegyzett MACC International. A társaság Blair városában működik, s egy ingyenes nyilvános cégregiszter szerint egyetlen alkalmazottja van – Hauser Gábor. A magyar mobiltársaságok környezetéből a lap úgy értesült: mindhárom cég megtalálta már azt a külföldi partnerét, amely biztosítaná a szolgáltatást a magyar kereskedőknek. Ezt koordinálhatná a Mobil Adat Kft., amely hírközlési szerződést kötne a mobilcégekkel.