Kevesebben kérnének több hitelt

2013.05.07. 08:10
Nem változott a 18-69 éves lakosság vásárlási kedve, harmaduk tervez nagy értékű beruházást. Az elemzés szerint a 18-39 éves korosztályban leginkább a magasabb végzettségűek, illetve a fővárosban élő, az átlagnál jobb anyagi helyzetűek terveznek nagyösszegű vásárlást a következő negyedévben. Az elmúlt években a „hitel-ellenesek” aránya folyamatosan nő, de még így is a lakosság több, mint fele „hitel kedvelő, vagy elfogadó”.

A felmérés szerint a lakosság egyharmada tervez nagyobb összegű beruházást a következő három hónapban, a Cofidis 500 fős felmérése alapján. A legtöbben – 16 százalék – lakásfelújításra, és a nyár közeledtével utazásra – 11 százalék – szánnak nagyobb összeget. A 18-39 éves korosztály magasabb iskolai végzettségű, a fővárosban élő, és az átlagnál jobb anyagi körülményekkel rendelkező tagjai magasabb arányban terveznek nagyösszegű beruházást a következő negyedévben, mint az átlag.

Nyári ruhát fogunk venni

A kisebb összegű beruházást tervezők aránya 2012 utolsó negyedévéhez képest visszaesett 14 százalékponttal, jelenleg a 18-69 éveslakosság kétharmada tervez ilyen jellegű vásárlást a következő három hónapban.

A visszaesés oka az, hogy míg karácsonykor mindenki másra költ, az ünnepek után a saját részre vásárolni szándékozók száma jelentősen megnő, jelen esetben ez 11 százalékpontos emelkedést eredményezett, és ezzel párhuzamosan a mások részére tervezett vásárlás erőteljesen csökken. A csekélyebb értékű beruházások célja elsősorban ruha (47 százalék), könyv (35 százalék), szépségápolási termék (33 százalék), élelmiszer (33 százalék), és játék (24 százalék) vásárlás.

Több hitellel kell autó vagy tévé

Összességében elmondható, hogy csökkent azok száma, akik hitelből valósítanák meg beruházásaikat. A lakosság 9 százalék-a, különösen az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők mondták azt, hogy vennének fel hitelt nagyobb összegű vásárlásaik finanszírozására. Elsősorban lakásfelújítás, autó, mosógép- és LCD TV vásárlás esetén igényelnének kölcsönt.

Az utazást tervezők közül pedig 8 százalék-a mondta azt, hogy venne fel hitelt erre a célra. Ugyanakkor az előző időszakhoz képest a tervezett hitelösszeg emelkedett, átlagosan 630 ezer Ft a nagy beruházások esetén. A kisebb értékű vásárláshoz a megkérdezettek 4 százalék-a szeretne kölcsönt felvenni, átlagosan 244 ezer forint értékben

A lakosság fele szerint a hitel mindenképp rossz

A felmérés a hitellel kapcsolatos attitűd szempontjából a társadalmat három részre osztja: a „hitel kedvelőkre” – 5 százalék –,„hitelt elfogadókra”– 49 százalék – és„hitel-ellenzőkre” 46 százalék .

A „hitel kedvelők” száma az elmúlt évhez képest csökkent. A csoport tagjai a hitelekben a pénzügyi lehetőséget látják, és úgy gondolják, hogy ha az ember kellően megfontolt és körültekintő a kölcsönökkel kapcsolatban, akkor nem kell aggódnia a törlesztő részletek miatt. A kategória tagjainak 91 százalék vett már fel valaha hitelt, tízből négy „hitel kedvelő” – 43 százalék – pedig igényelt valamilyen hitelt az elmúlt egy évben. A lakosság ezen része pénzügyi szempontból az átlagnál tájékozottabb.

A hazai lakosság közel fele – 49 százalék – tartozik a „hitel elfogadók” csoportjához. Elismerik, hogy bizonyos esetekben a hitelfelvétel racionális döntés lehet, de a negatív oldalát is látják. A „hitel elfogadók” aránya magasabb az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők körében, a csoport 79 százaléka vett már fel valamilyen kölcsönt. A legtöbben lakáshitelt, személyi kölcsönt, gépjármű- és folyószámlahitelt igényeltek, az elmúlt egy évben a csoport összesen 24 százaléka. A hitelekkel kapcsolatban a csoport tagjainak tájékozottsága átlagos.

A „hitel-ellenesek” számára a kölcsön szükséges rossz, amivel csak a pénzintézetek járnak jól. A csoportban az átlaghoz képest alacsonyabb azok aránya, akik vettek már fel valaha hitelt, az elmúlt egy évben mindössze 8 százalék. A másik két csoporthoz hasonlítva kevésbé tájékozottak a témában.