Lyukat ütött az április a költségvetésen

2013.05.07. 17:30 Módosítva: 2013.05.07. 17:31
Az államháztartás központi alrendszerének 2013. április havi hiánya 35,0 milliárd forintra teljesült - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedd délutáni gyorstájékoztatójában. Ezzel négy hónap alatt az éves hiányelőirányzat 60 százaléka jött össze. A részletekből kiderül, hogy a kiadások növekedtek látványosan tavaly áprilishoz képest, de a bevételek is csökkentek, írja a portfolio.hu.

35 milliárd forintos hiányt hozott össze az államháztartás - önkormányzatok nélkül számolt - egyenlege áprilisban, ami az elmúlt két év áprilisi többletéhez viszonyítva rosszabbnak mondható - írja a portfolio.hu.

A hiány abból adódott, hogy a központi költségvetés 79,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 35,9 milliárd forintos többlettel zártak. Az első négy hónap után az összesített hiány 528 milliárd forintra nőtt, ami számszerűen alacsonynak mondható a korábbi évekhez képest.

A portfolio.hu szerint az áprilisi hiány önmagában nem írja fel az idei költségvetésről alkotott képet. A kockázatokkal terhelt költségvetésben összejöhet a 3 százalék körüli éves hiánycél (az Európai Bizottság például pont 3 százalékos hiányt jelez előre 2013-ra), a kérdés ezek után, hogy május végére (amikor is a biztosok döntenek a magyar túlzottdeficit-eljárásról is) változik-e a helyzet.