Fellélegezhetnek a megbüntetett vaterázók

2013.05.08. 08:57

Október végéig csaknem 440 ellenőrzést végzett a NAV az aukciós portálokon megjelenő eladók körében, az ellenőrzések során összesen 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapított meg az adóhatóság, a kiszabott bírság összértéke pedig elérte a 12,5 millió forintot. Kérdés, hogy a megállapított összegből mennyi volt jogszerű, írja a pénzcentrum.hu.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden meghozott ítélete szerint ugyanis az alanyi áfamentes határig jogtalanul minősítette üzletszerűnek az adóhatóság az ingó értékesítést. Ugyanezt állapította meg tavaly decemberi ítéletében a Kúria is.

Az ítélet nyomán nemcsak a perben érintett adózó lélegezhet fel, hanem a korábban megbírságolt és tetemes adóteherrel sújtott magánszemélyek is felügyeleti intézkedést kérhetnek, és visszakaphatják az adóhatóság által jogtalanul beszedett adóforintjaikat. Mind a bíróság, mind a Kúria döntése megerősíti, hogy azok a magánszemélyek, akik 2012 előtt az alanyi áfamentes határ alatt értékesítettek ingóságokat, nem folytattak üzletszerű tevékenységet.

Ha az eladott ingóságokról nem volt meg a beszerzési számla, akkor a NAV a 2012 előtti éveket érintő ellenőrzések során, jellemzően azt feltételezte, hogy a vizsgált adózónak 10 százalékos költsége volt, és 90 százalékot nyert az üzleten. Az így meghatározott jövedelemre állapította meg az adóhatóság, hogy a magánszemélynek mennyi adót, illetve egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.