Nyártól lesz jegybanki ingyenhitel

2013.05.08. 10:24 Módosítva: 2013.05.08. 10:26
Az alacsony infláció lehetőséget ad arra a jegybanknak, hogy más monetáris politikai célokat, a pénzügyi stabilitást erősítését szolgálja vagy a kormány gazdaságpolitikáját is támogassa. Ennek része a jegybank új Növekedési hitelprogramja – mondta Balog Ádám, az MNB alelnöke.

Most úgy tűnik hogy az infláció az előrejelzési időtávon a 3 százalékos cél alatt maradhat, így van arra lehetősége a monetáris politikának, hogy más célokat, például a pénzügyi stabilitási célokat vagy a kormány gazdaságpolitikájának segítését is szolgálja – mondta előadásában Balog Ádám a Portfolio.hu konferenciáján. A maginfláción kívüli csökkenés elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető, de más kisebb tételeket is tartalmaz.

A következő időszakban a nettó export az, ami érdemben képes lesz befolyásolni a GDP növekedését. Idén ez az egyetlen tétel, jövőre pedig a fogyasztás élénkülésével is számolnak, amiben az MNB-nek is lehet szerepe. Ami a kamatokat illeti, a hitelkamatokba átgyűrűzik a jegybanki alap-kamatcsökkenés, ám a hitelezésben kevésbé látszódik.

A jegybankok világszerte más és más szerepet vállalnak a hitelezés élénkítésében. Kis és nyitott gazdaságként Magyarországnak ezt óvatosan kell megtennie. Ezért az MNB nem egy általános, hanem a kkv-szektorra koncentráló, limitált programot hirdetett meg, hangsúlyozta az MNB alelnöke.

A korábban közölteket pontosítva Balog elmondta, hogy a három hónapos határidő (június-agusztus) a szerződéskötésre áll nyitva a kkv-k számára. Beruházási hiteldöntéseknél ez a szükséges engedélyek beszerzése érdekében pár hónappal kitolódhat.

Nulla, zéró, nulla egyenlő: kettő
Jön némi pénzosztás, mert most van miből

Jelentősen visszaesett a magyar bankszektor vállalati hitelállománya az utóbbi években, a bankszektoron belül is a külföldi tulajdonú bankokra jellemző ez. A kkv-hitelállományban is markáns csökkenés következett be, a szektort különösen sújtják a hitelkínálati korlátok is.

Vállalati hitelállomány 2012 végén, (milliárd forint)  Deviza  Forint  Összesen
1. Mikro-és kisvállalkozások 866,5 976,1 1842,6
2.Középvállalkozások 997,6 614,0 1611,6
(1+2) kkv  1864,1 1590,1  3454,2
kkv deviza megoszlás (%) 53,97 46,03  
3. Nagyvállalatok 1990,9 702,1 2692,9
Nagyváll. deviza megoszlás (%) 73,9 26,1

A jegybanki hitelprogram céljai közt az ország devizakitettségének csökkentése, a gazdaság sérülékenységének és az ezzel együtt járó kamatkiadások csökkentése szerepel az ország rövid külső adósságának csökkentésén keresztül.

A programba első körben nem építik be a lízinget mint finanszírozási konstrukciót, megvizsgálják azonban ennek a lehetőségét a későbbi felülvizsgálat során. Emellett  László Csaba korábbi pénzügyminiszter kérdésre Balog elmondta, hogy a bankokkal konzultálva látnak lehetőséget arra is, hogy új forrást biztosítson a program a kkv-k számára, továbbá hitelkiváltásra is lesz lehetőség.