213 milliárdot vertünk el szerencsejátékra

2013.05.08. 07:37

Rekordévet zárt tavaly a Szerencsejáték Zrt., a cég forgalma majd minden játékkategóriában nőtt, ezzel együtt a nyertesek és az állam nyeresége is. A cég hamarosan megjelenik az online-piacon is, írta a Napi Gazdaság.

Tavaly 213 milliárd forintos, rekord nagyságú árbevételt ért el a Szerencsejáték (SzRt.) Zrt., a forgalom 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kifizetett nyeremények 112,7 milliárd forintra rúgtak, szemben az előző évi 94,1 milliárd forinttal, ami 19,7 százalékos növekedés. A költségvetés − az osztalékfizetés nélkül − 60,9 milliárd forintos bevételre tett szert, ami 15,7 százalékos emelkedés 2011-hez képest.

A Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztálya a kiemelkedően jó eredményt több egymást erősítő folyamattal magyarázta: jótékonyan hatott többek közt a nyeremények halmozódása, hiszen 2012 első félévében a hatos lottó történetének harmadik, az ötös lottó második legnagyobb főnyereménye talált gazdára.

Emellett a Labdarúgó Eb hatása is érezhető volt, a fogadási események közül egyértelműen a foci a favorit, a fogadási kedvet a nagy labdarúgótornák élénkítik igazán. Az Eb-t megelőző héten a fogadók összesen 652 millió forint értékű tétet fizettek be. Az Eb első hetén ez az adat 45 százalékkal emelkedett − közel 946 millióra. A következő héten a feltett tétösszeg további 57 százalékkal nőtt, a 24. hét 1 milliárd 482 milliós forgalma a szokványosnak több mint kétszerese volt.

 

A 24. heti forgalom ezzel minden korábbi heti rekordot megdöntött. Ezután némi − 15 százalékos − csökkenést regisztrált a cég, mert a 25. héten már kevesebb csapat volt érdekelt az Eb-n, így kevesebb mérkőzésre lehetett fogadni, de az 1 milliárd 254 milliós árbevétel így is minden idők második legmagasabb heti értéke. Az Eb utolsó hetén, a döntő hetén szintén valamivel egymilliárd forint feletti összeggel fogadtak a játékosok. A futball mellett a tavalyi olimpia is megmozgatta a fogadókat, a nyári játékok ideje alatt közel egymilliárdos forgalmat bonyolított a cég.

A korábbi tervek szerint az SzRt. már tavaly elindult volna az új internetes sportfogadási rendszerével, ám a rendszert szállító cég a szerződést késedelmesen teljesítette − épp ezért kötbért is fizetett. Így az online fogadás egyéves csúszással a közeljövőben indulhat Tippmixpro néven. Az egyéves csúszással akár nyerhet is az SzRt., mivel a világ egyik legnagyobb online sportfogadója, a Bwin a napokban jelentette be, hogy számos országból, többek között hazánkból is, kivonul.  • Tippek
  • Hitelkártya