Hangfelvétel bizonyítja a trafikmutyit

2013.05.09. 18:56 Módosítva: 2013.05.09. 23:02

Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat Horváth István szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat.

Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek". A lap birtokában lévő felvételt – ami valószínűleg egy hosszabb felvétel részlete – egyelőre azért nem hozza nyilvánosságra, mert érzékeny személyes adatok, nevek és címek hangoznak el rajta.

Egyenként, utcánként

"Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni" – adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere azon az egyeztetésen, amelyen ő és a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját. A hvg.hu szerint az egyeztetés pontosan úgy zajlott, ahogy azt Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő elmondta. Hadházy lapunknak adott interjújában azonban már nem beszélt a trafikmutyi részleteiről.

A valószínűleg március végén lezajlott találkozón – amelyet Horváth István múlt kedden nyilvánosan letagadott – a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót.

"Van neked valaki jelentkeződ?" – kérdezte a polgármester az egyik önkormányzati képviselőtől, mire ő visszakérdezett, hogy el tudja-e intézni, ha nem Szekszárdon, hanem egy közeli településen lenne egy ismerős. Horváth magabiztosan válaszolt: "én mindent tudok", majd ismertette a cikk elején már idézett feltételt. Amikor a képviselő megnyugtatta, hogy a jelöltjei "rendesek", Horváth csak annyit mondott: "jó, utánanézek". A trafikpályázat nyerteseinek listáján valóban szerepel az adott településen az adott név.

Csak ne a szocik

A felvétel tanúsága szerint a polgármester többször is rákérdezett egy férfira, mert nem volt biztos benne, hogy nem egy bizonyos tanyatulajdonos rokonáról van-e szó, akit ő "szocinak" tart.

Az egyik önkormányzati képviselő megnyugtatta, hogy nem, de később még visszatértek rá, mikor a polgármester nyugtázta a döntést. "Fölírtam" – mondta, de hozzátette, azt azért tudni kellene, hogy nem arról az emberről van-e szó, akire ő gondolt. A trafikpályázatok nyerteseinek listájából kiderül, hogy sikerült megnyugtatni: a listán szerepel a férfi, aki Szekszárdon nyithat dohányboltot - írja a lap.

Te is akarsz egyet?

Horváth leplezetlenül beszélt arról is, hogy a húga is pályázik, és utóbb kiderült, a nő nyert is a pályázaton. Arról is beszéltek a találkozón, hogy az egyik önkormányzati képviselő, Fajszi Lajos is indult a pályázaton.

"Te is adtál be?" – kérdezte egy nő, mire a polgármester gyorsan rávágta: "helyes, helyes, ne a szocik győzzenek!" Fajszi Lajos a nyertesek listája szerint két közeli településen nyert trafikjogot, míg a testvére Szekszárdon nyithat dohányboltot.

Kurva sok megrendelés a Fidesztől

A felvétel alapján volt olyan pályázó is, akit a polgármester élből elutasított. Egy helyi vállalkozó neve hallatán Horváth azt mondta: "hány kopogtatócédulát hozott be?!" Az ajánlószelvények elmaradását különösen azért tartotta súlyos bűnnek, mert az illető szerinte "kurva sok megrendelést kapott a Fidesztől". Az eredmény az lett, hogy a trafikpályázatok győzteseinek listáján nem szerepel a vállalkozó neve.

Az Index a hangfelvétel meglétét közlő cikk megjelenése után igyekezett elérni a polgármestert, az alpolgármestert és néhány képviselőt, akik jelen lehettek a megbeszélésen. Csak néhány fideszes képviselő vette fel a telefont, közülük Csillagné Szántó Polixéna azt mondta, hogy ő nem volt ott, Máté Péter nem kívánt nyilatkozni, Tóth Gyula pedig annyit nyilatkozott, hogy szerinte ez az egész egy balliberális hazugság, mert ő volt egy frakcióülésen, de ott ilyesmiről nem volt szó.  • Tippek
  • Hitelkártya