Harmadáron adják a rózsadombi telket

2013.05.09. 06:48

Jelentős árcsökkentéssel próbálnak vevőt szerezni a Burgeon International House Kft. Rózsadomb lábánál lévő telkére − tájékoztatta a Napit Vadász Endre, az egykor ingatlanforgalmazással foglalkozó cég felszámolóbiztosa, a Vadász & Partners Kft. ügyvezetője. A II. kerület, Bimbó út 7. szám alatt található, 880 négyzetméteres területet immár csak nettó 150 millió forintért kínálják − az irányár 2011-ben még 420 millió forint volt.

A Bimbó utcai ingatlan a Google Streetview-ban
A Bimbó utcai ingatlan a Google Streetview-ban
Fotó: Google Streetview

Sok gazdája volt

Az elmúlt évtizedekben is sokszor gazdát cserélt ingatlan 2001-ben a Századvég Politikai Iskola Alapítványhoz került egy, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által a civil szervezetek számára kiírt pályázatot követően, ahol a nyertest mintegy 200 jelentkező közül választották ki. Az alapítvány a Bimbó úti házat később a Budapest Rádió Kft.-vel egy Andrássy úti ingatlanra cserélte. Az IH azt követően lett tulajdonos, hogy megvásárolta a Budapest Rádiót. Az IH 2007 augusztusáig a házban működő nyelviskolák tulajdonosainak birtokában volt. A céget ekkor a Burgeon, illetve többségi tulajdonosa, az azóta ugyancsak felszámolás alá került Gilard Ingatlanfejlesztő Kft. vette meg.

Az ingatlan jelenleg felfüggesztett átépítés alatt áll. A teleknek csak a 25 százaléka van a Burgeon tulajdonában, 75 százaléka az International House (IH) Kft.-é. A felszámolóbiztos elmondta, az IH-val már korábban megállapodtak arról, hogy a teljes területet meghirdetik. A Burgeon 25 százalékos tulajdonrészének irányára 40 millió forint.

Nemcsak a válságnak, hanem az osztatlan közös tulajdonnak is része van abban, hogy a rendkívül értékes területre eddig érdeklődő is alig volt. Ráadásul az ide tervezett létesítmények építési engedélye is lejárt tavaly, ami ugyancsak árcsökkentő tényező − tette hozzá a felszámoló. Az ingatlanra ajánlatot június 7-én, 9 és 10 óra között lehet benyújtani a felszámoló budapesti irodájában.

Az eredeti tervek szerint a beruházók az egykor palotának épült, majd 2008-ig irodaházként működő kétszintes ingatlan helyén egy ötszintes, tetőteres, összesen kétezer négyzetméteres, lakásoknak és irodáknak otthont adó épületet akartak kialakítani. A munkák a bontással el is kezdődtek. A második világháború után többek közt a Kommunista Ifjúsági Szövetség által is használt épületből csak a helyi védettséget élvező homlokzat maradt meg. E köré szerették volna felépíteni az új épületet.

Az engedélyeztetés azonban elhúzódott, és a pénzügyi válság is közbeszólt. Az építkezés leállításában annak is szerepe volt, hogy a már elvégzett munkák egy része a kiadott engedélytől eltérően valósult meg − mondta a felszámoló. Miután az építkezés megfeneklett és a további finanszírozás is bizonytalanná vált, a társaság kénytelen volt lehúzni a rolót. A Burgeon 2010 szeptemberében jutott a felszámolás sorsára. Az már biztos, hogy a több mint egymilliárdos adósságot felhalmozó cég hitelezői − elsősorban a devizaalapú jelzálogkölcsönt nyújtó pénzintézet − csak rendkívül korlátozott mértékben jutnak majd hozzá követelésükhöz.