Hurkák, rézsük és surrantók az M3-ason

2013.05.09. 19:10

A napokban készült fotók szerint az M3-as autópálya januárban átadott, Nyíregyháza és a 49-es főút közötti 34 kilométeres szakaszán nagyon sok a hiba. Több helyen hiányoznak a vízelvezető szegélyek, ezek helyett textilbe csavart föld van letéve, sok a nejlonzsákos megoldás, sok a szétmosott árok, és a füvesítés is elmaradt. Olvasónk szerint ilyen hiányosságok "tömkelege" van az új szakaszon.

Itt a magyarázat

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerint az a baj, hogy 110 éve nem esett annyi eső, mint az első negyedévben, és erre vezethető vissza az összes probléma. A fű nem eresztett gyökeret, mert a magokat kimosta a földből az eső. A területre ideiglenes vízvezető szegélyek kerültek (hurkák), ami a megmaradt füvet és az úttestet védte az esőtől. Az út mentén összegyűlt esővizet ideiglenesen kialakított surrantókkal (földbe ágyazott fóliákkal) lehet elvezetni, ez a magyarázat erre a csúnyaságra.

A NIF ígéri, ha az új fű kinő, akkor elviszik a vízvezetőszegélyeket és surrantókat, ha pedig a garanciális időszak alatt a fű újból kimosódik, akkor újra fűvesítik a területet.