Kétezren szálltak be az adósságcsökkentésbe

2013.05.10. 07:50

Szinte napra pontosan két éve érkezett az államadósság csökkentésre létrehozott alapba az első befizetés: azóta mindössze 2098 állampolgár és cég gondolta úgy, hogy ilyen módon is részt kíván venni "az államadósság elleni harcban" - írja a Napi Gazdaság.

Az alapot egy magánszemély kezdeményezésére hozott létre Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter és a kormány. Az első jóváírás az alap számláján 2011. április 29-én egy 5 ezer forintos adomány volt, azóta apránként 272,7 millió forint gyűlt össze. A jellemző befizetések néhány ezer, esetleg tízezer forintra rúgnak, ám az idei eddigi legnagyobb egyösszegű befizetés 5 millió forint volt, tavaly pedig 30 milliós adomány volt a csúcs.

A befizetett összeg meghatározott részét a cégek leírhatják a társasági adóból, magánszemélyek pedig az szja-ból vagy az ekhóból. Az alap szabályai szerint a befizetéseket az államadósság csökkentésére kell fordítani, az összeg azonban a cseppet sem éri el a tengerben. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint március végén az adósság 21 692 milliárd forint volt, ami 972,3 milliárd forinttal magasabb a 2012 végi értéknél.