Kevesebb pénzt akar a német miniszter

2013.05.10. 08:16

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy londoni pénzügyi konferencián aggodalmát fejezte ki a vezető jegybankok ösztönző programjai által okozott "kritikus problémák" miatt, amelyek rossz döntések meghozatalára ösztökélhetik a befektetőket. A német pénzügyminiszter a londoni nemzetközi befektetői konferencián (Global Investment Conference) kifejtette, hogy az országoknak össze kell fogniuk a globális likviditás csökkentése érdekében.

"Komolyan aggódom (...) és az elkövetkező napokban meg fogjuk ezt tárgyalni" - mondta Wolfgang Schäuble, utalva arra, hogy a téma szerepel a G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei kétnapos tanácskozásának napirendjén, a megbeszélés a Londontól északra fekvő Aylesbury kisvárosban kezdődik pénteken. "A helyzet egyre kritikusabb" - tette hozzá.

Vonzó lehet a hozamvadászoknak

A nagy jegybankok, az Európai Központi Bank (EKB), a Bank of England (BoE) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a gazdaság ösztönzése érdekében beállított alacsony kamatok "hozamvadászatra", magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök felkutatására késztetik az alapkezelőket és más befektetőket. Politikusok attól tartanak, hogy a hozamvadászat fokozza a befektetések kockázatos eszközöknek való kitettségét.

Az EKB a múlt héten csökkentette alapkamatát rekordalacsony 0,50 százalékra. A BoE csütörtökön történelmi mélyponton lévő alapkamatának tartása mellett döntött, a Fed pedig a hónap elején közölte, hogy folytatja havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját.

Meggondolatlan döntések

Az elmúlt időkben számos befektetési kategóriában elért árfolyamrekordokat több elemző is a japán jegybank (BoJ) áprilisban bejelentett gigantikus méretű kötvényvásárlási programja közvetett hatásának tulajdonította. "Nincs más ésszerű magyarázat az elmúlt időkben tapasztalt árfolyam-emelkedésekre" - mutatott rá például Keith Bowman, a londoni Hargreaves Lansdown értékpapírpiaci elemzője.

Wolfgang Schäuble aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nagy összegben rendelkezésre álló olcsó pénz meggondolatlan döntésekre késztetheti a befektetőket. "Egyre több problémát okoznak a túl alacsony kamatlábak, mert nem a helyes befektetés allokációs mechanizmust szolgálják" - hangsúlyozta. Ugyanakkor rámutatott, hogy tekintettel a gyenge gazdaságok támogatása mellett elkötelezett jegybankelnökök nagy számára, nem számít arra, hogy nézetei támogatásra találjanak a G7 hévégi találkozóján.