Trafikpályázat: hátrányban a hátrányos helyzetűek

2013.05.10. 11:16 Módosítva: 2013.05.10. 11:19

A trafikpályázaton kétszáznyolcvan koncessziót nyert el olyan pályázó, aki megváltozott munkaképességű, közülük nyolcvannyolcan munkanélküliek is voltak eddig. Ezt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte egy szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Az MSZP-s Tóth Csaba egyebek mellett arról faggatta a minisztert, hogy az 5415 nyertes pályázat közül hány esetben jelentett előnyt a megváltozott munkaképesség, illetve a tartós munkanélküliség, továbbá hány korábbi dohánybolt-üzemeltető nyert koncessziót.

Németh Lászlóné azt írta: a benyújtott koncessziós pályázatokban 430 esetben jelölték meg, hogy a benyújtó tartósan munkanélküli vagy megváltozott munkaképességű, míg 88 esetben a pályázó munkanélküli és egyben megváltozott munkaképességű is.

A nyertes pályázatok közül 501-ben jelezte a pályázó, hogy már működő gazdasági társasági formában kívánja folytatni a koncessziós tevékenységet. A nyertes pályázatok közül 2597 esetében jelölte meg a jelentkező, hogy újonnan létrejövő koncessziós társaság keretében végezné a dohány-kiskereskedelmi tevékenységet.

A pályázat körüli visszásságokat már hangfelvétel is bizonyítja. A hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat.

Az egyeztetés pontosan úgy zajlott, ahogy azt Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő elmondta. Hadházy lapunknak adott interjújában azonban már nem beszélt a trafikmutyi részleteiről.