Csányi két hazai bankra is szemet vetett

2013.05.13. 22:14

Hazai bankvásárlásra készül az OTP, erősítette meg Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Két olyan pénzintézetről van szó, amely a magyar piac elhagyására készül - tette hozzá. Az egyik esetében már írásos ajánlatot tettek, a másiknál az utolsó fázisban vannak az egyeztetések. Csányi Sándor úgy várja, hogy 3-4 hónapon belül lezárulhatnak a tárgyalások.

Az OTP elnök-vezérigazgatója támogatja a nagyobb magyar tulajdon kialakulását a pénzintézetek között, hiszen az ilyen bankok jobban ismerik a gazdasági környezetet, kitartóbbak egy válság idején, és nem függnek a külföldi anyabank bizalmatlanságától.

Csányi Sándor nem ért egyet azzal, hogy a bankokat okolják a hitelezés visszaeséséért, mert nemcsak a pénzintézetek óvatosabbak, de a kölcsönt kérő ügyfelek, vállalkozások is. Ugyanakkor az OTP vállalati hitelállománya 5 százalékkal, agrárhiteleinek mennyisége 13 százalékkal nőtt tavaly, tette hozzá.

A válság óta számos bank cserélt gazdát. Idén a Banco Popolare jelentette be, hogy megszünteti magyarországi tevékenységét, de a 2008-as válság óta már több pénzintézet is bezárt hazánkban. Legutóbb tavaly februárban arról jelent meg hír, hogy a Crédit Agricole Bank kezdte meg magyarországi kivonulásának előkészítését, és számos más országban is beszüntetik tevékenységüket. Előtte 2010 májusában a csődtől kényszerállamosítással megmenekült osztrák Hypo Bank döntött úgy, hogy kivonul a magyar, valamint több más közép- és kelet-európai piacról.

A német WestLB 2009-ben értékesítette magyar érdekeltségét, a francia Credigen 2010-ben jelentette be kivonulását, ugyanabban az évben az FHB megvette az Allianz Bankot, a brit HSBC magyar fogyasztási hitelállományát pedig a Cofidis vette át 2011 végén. A német DZ Bank tulajdonrészét a Takarékbankban az állami Magyar Fejlesztési Bank vásárolta meg 2012-ben. Az utóbbi években vette meg az orosz Sberbank a Volskbank AG nemzetközi leányvállalatait tömörítő Volksbank Internationalt is.