Dél-Afrikával szövetkezik az NGM

2013.05.13. 16:46 Módosítva: 2013.05.13. 16:46

Az elmúlt fél évtized legmagasabb szintű tárgyalásai kezdődtek meg a mai napon Magyarország és Dél-Afrika között a Magyar-Dél-Afrikai Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésével - közölte az NGM.

Az ülést Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős – és egyben a külgazdasági ügyeket is felügyelő – államtitkára nyitotta meg. A Bizottság jelentős szerepet tölthet be a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és ipari kapcsolatok további erősítésében, a kis- és középvállalkozások piacszerzésének elősegítésében.

Az afrikai kontinensen már évek óta Dél-Afrika Magyarország legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere: Dél-Afrika az Európán kívüli országok között hazánk 4. legnagyobb importőre, az Afrikába irányuló hazai kivitel majdnem fele Dél-Afrikába került 2012-ben, továbbá eddig több mint 200 millió USD dél-afrikai beruházásra került sor hazánkban. A magyar gazdaság exportteljesítményét növeli, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom túlnyomórészt magyar exportból áll.

A Kormány célja, hogy a GVB tevékenységének eredményeként megvalósuló projektekben minél nagyobb mértékben vegyenek részt a magyar kis- és középvállalkozások, amelyek külpiacra lépésének elősegítése kiemelt fontosságú a magyar kormány számára. A megalakult GVB megkönnyíti a vállalkozások számára az üzleti kapcsolatok létesítését, az információszerzést, valamint a fogadó ország adminisztrációjának megértését is.