Egyre nagyobb kockázat a kínai árnyékbankrendszer

2013.05.13. 18:42

Növekvő kockázatokat jelent a kínai pénzügyi rendszeren belül az "árnyékbankok" egyre nagyobb súlya, áll a Moody's Investors Service hétfői elemzésében.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportjának szakelemzői helyzetértékelésükben közölték: becslésük szerint a szabályozott kínai bankszektoron kívüli pénzügyi szolgáltatók által terjesztett hiteltermékek állománya - csak e szolgáltatók alaptermékeit tekintve - 2012 végén elérhette a 21 ezer milliárd jüant, ami a tavalyi kínai hazai össztermék (GDP) 39 százalékának felelt meg.

A Moody's elemzői hangsúlyozzák, hogy az árnyékbanki tevékenység még a fejlettebb gazdaságokban is a formális bankrendszerek működését kiegészítő, kulcsjelentőségű hitelközvetítő csatorna. E tevékenység terjedése révén Kínában olyan hitelfelvevők is finanszírozási forráshoz jutottak, akik nem, vagy csak szűkös mértékben fértek hozzá a reguláris bankok által kínált hitelekhez.

Ez csökkentette a bankokra a gazdaság kevésbé hitelképes szegmenséből eredő nyomást. A Moody's szerint azonban az árnyékbanki termékekre jellemző "homály" és a járványveszély kockázata azonban túlmutat a rendszer előnyein.