Magyarok csírátlaníthatnak Azerbajdzsánban

2013.05.13. 06:44
Csírátlanító üzem épül Azerbajdzsánban az Izotóp Intézet Kft. vezetésével. A magyar társaság a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) tenderén nyerte el a beruházást.

Az ország első ilyen üzeme két év múlva kezdi meg működését, az építkezés május elején indult - jelentette be az azeri tudományos akadémia sugárzástudományi szakmai intézetének igazgatója, Adil Garibov a napokban. A főváros, Baku közelében épülő üzem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA) való együttműködésben valósul meg.

Az IAEA által 2011-ben az üzem építésére kiírt tendert a magyar Izotóp Intézet Kft. nyerte el, amely radioaktív izotópok és egyéb termékek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, ezeket széles körben alkalmazzák, főként az egészségügy, a kutatás és az ipar területén, írja a Napi Gazdaság.

A cég a projektből rá eső mintegy 1,4 millió eurós beruházási rész keretében a csírátlanító lelkét jelentő gamma-besugárzót, illetve az ennek biztonságos működését garantáló környezet kivitelezését, valamint Magyarországon gyártott alkatrészek leszállítását végzi. Mivel a berendezés erős sugárzás kibocsátására képes, ezért víz alatt kell üzemelnie - az intézet munkatársai jelenleg is ezen dolgoznak - mondta el Fekete Tibor kommunikációs vezető.

A csírátlanító eljárás csaknem minden mikroorganizmus - baktériumok, vírusok - elpusztítására alkalmas, és számos metódusa létezik a céltól és a fertőtlenítés tárgyától függően. Az épülő üzem fő profiljának számító gamma sugarakat alkalmazó eljárást élelmiszerek, kórházi eszközök fertőtlenítésére, illetve az iparban használják. A röntgensugárzáshoz hasonlóan a gamma sugarak is jelentősen roncsolják a sejteket már alacsony dózisban is, így a baktériumokat a hordozó anyag károsítása nélkül pusztítják el.

Ilyen üzemek minden fejlett országban működnek, a sugárzásos eljárás a mikroorganizmusok elpusztításának legkorszerűbb módja - fogalmazott Adil Garibov az Azerbaijan Today beszámolója szerint, hozzátéve, hogy az üzem számos termék fertőtlenítésére és tárolhatósági időtartamának meghosszabbítására lesz alkalmas. A minőségellenőrzés érdekében sugárzásmérő és mikrobiológiai laboratórium is létesül, amelyekben a fertőtlenítési eljárás eredményességét fogják majd tesztelni. A gamma sugarakkal fertőtleníthető termékek nemzetközi listáján egyebek mellett a gabona, szárított gyümölcs, fűszerek, hús és hústermékek, bor, burgonya és egyéb mezőgazdasági cikkek szerepelnek.

Az Országos Atomenergia Bizottság által 1959-ben alapított, később a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) került Izotóp Intézet 1964-ben kezdett el radioaktív izotópokat gyártani. Az azóta eltelt időben Magyarország legfontosabb radioizotóp alkalmazásokkal kapcsolatos kutató, fejlesztő és gyártó központjává vált. 1993-tól az anyaintézményből a radiogyógyszer, immunoassay, molekuláris biológia és sugártechnika szakmai ágak mint Izotóp Intézet Kft. működnek tovább.

Hetven országba szállítottak

Az Izotóp Intézet elsősorban termelő intézet, amely a kutatóintézetből vált ki, de a kutatás és fejlesztés továbbra is fontos része tevékenységének - mondta el érdeklődésünkre a szóvivő. A társaság folyamatos technológiai fejlesztés mellett jelenleg a szűrőrendszerét korszerűsíti. Annak érdekében is, hogy ne ismétlődhessen meg a 2011 őszi eset, amikor is több európai országban mértek a levegőben a szokásosnál sokkal magasabb, de az egészségügyi határértéket nem elérő radioaktív szintet - mint később kiderült, a sugárzó anyag magyar eredetű volt, és az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjából származott.

A társaság honlapja szerint jegyzett tőkéje 96 millió forint, az intézmény 180 alkalmazottal üzemel. Az MTA 69 százalékos tulajdonos, a fennmaradó 31 százalék belföldi magánszemélyeké. A cég tevékenységében az export igen jelentős részarányt képvisel, a kft. termékei mintegy hetven országba jutnak el, és kétszáz partnerrel rendelkezik. A társaság körülbelül 3 milliárd forintos árbevételének 75 százalékát exporttevékenységéből realizálja. Az idén húszéves cég egyebek mellett Törökországba, Jordániába, Ghánába, Egyiptomba vagy például Romániába is szállított már berendezéseket. Mi ott pályázunk, ahol lehet - fogalmaz Fekete Tibor. Mivel ezen a piacon nem túlságosan sok cég tevékenykedik, az Izotóp Intézet gyakorlatilag a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség állandó beszállítója. A társaság radiokatív gyógyszereket is gyárt és szállít minden földrészre, bevételei zömét e tevékenységéből realizálja.