Magyarország beszállna a villamosgyártásba

2013.05.13. 21:16

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a villamosgyártásban való szorosabb együttműködésről folytatott kétoldalú megbeszélést lengyel kollégájával, hétfőn Katowicében.

A gazdasági tárca vezetője, aki a katowicei Európai Gazdasági Kongresszuson vesz részt, az MTI-nek telefonon adott interjúban jelezte: Janusz Piechocinskivel megállapodtak abban, hogy szorosabbá teszik az együttműködést a villamosgyártásban annak érdekében, hogy Magyarország ne csak vásároljon lengyel villamosokat, hanem a jövőben "vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy magyar beszállítókat hogyan lehetne partnerként bevonni a villamosgyártásba".

A nemzetgazdasági miniszter a konferencia keretében Martin Kuba cseh ipari és kereskedelmi miniszterrel is kétoldalú tárgyalásokat folytatott. Varga Mihály elmondta: a V4-államok, illetve Románia gazdasági minisztereinek részvételével megtartott nyitópanelen egyetértés mutatkozott abban, hogy komoly együttműködésre van szükség az energiaszektorban az észak-dél korridor kiépítéséhez, ami az energiaellátás biztonsága szempontjából "mindenki számára nagyon fontos".

Az elsősorban a növekedést elősegítő eszközökről, illetve a válságkezelésről szóló kerekasztal-beszélgetésen szó volt arról is, hogy Európa túlszabályozottá vált és "gazdasági oldalról nagyon nehéz reagálni a válságra, hiszen sok szempontból az Európai Unió előírásai megkötik a kezünket, és kevesebb mozgásteret adnak, mint amire szükség lenne" - mondta Varga Mihály, aki szerint törekedni kellene arra, hogy a helyi sajátosságokat jobban figyelembe vegye az EU.

A növekedést segítő intézkedésekkel kapcsolatosan a miniszter örömét fejezte ki, hogy több tárcavezetőtől is olyan javaslatot hallott vissza, amelyeket a magyar gazdaságpolitika már használt az elmúlt években. Az egyik javaslat éppen a foglalkoztatás költségeinek csökkentésére, valamint a foglalkoztatás megkönnyítésére vonatkozott - tette hozzá.

Ugyanolyan dilemma volt, hogy hogyan lehet egyszerre kiegyensúlyozottá tenni a költségvetést, ugyanakkor elősegíteni a növekedést. Erre Magyarország válasza az, hogy a közterhek megosztását olyanná kell tenni, hogy abba bevonják azokat a szereplőket is, akik korábban ebben kevésbé vettek részt - fogalmazott.

Varga Mihály az MTI érdeklődésére elmondta: az Európai Bizottság megkapta a magyar kormány által pénteken bejelentett pénzügyi intézkedések listáját, és már fel is tett néhány pontosító kérdést, mielőtt elvégzi azok értékelését. Hangsúlyozta, hogy ezek a tisztázó kérdések.

Jelezte: kedden Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztossal is személyesen tárgyal, ahol alkalom lesz egyeztetni a magyar konvergenciaprogramról, a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárásról, illetve a pénteken bejelentett javaslatokról.

A nemzetgazdasági miniszter múlt héten pénteken jelentette be: annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben, és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását. Hozzátette, ez együtt 150 milliárd forint, de ha ez nem elegendő, bevételnövelő intézkedésként a transzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik.