Jó lesz nyáron tőzsdézni

2013.05.13. 12:28 Módosítva: 2013.05.13. 16:47

Idén is megdőlni látszik a tőzsdei bon mot, mely szerint „sell in May and go away”, vagyis májusban eladni, szeptemberben pedig venni érdemes – derül ki a K&H Alapkezelő közleményéből. Idén nyáron a lehangoló gazdasági adatok ellenére továbbra is fűtheti a tőzsdéket a jegybankok gazdaságélénkítő politikája – emelte ki Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt húsz évben az S&P, a BUX, és a DAX is többször emelkedett, mint csökkent a május közepe és szeptember közepe közti időszakban, idén pedig újra ez történhet: az S&P és a DAX például visszatornázta magát a 2008 őszét megelőző szintre. A javulás a nagy jegybankok aktív gazdaságélénkítő pénzügypolitikájának tudható be, illetve annak, hogy a költségvetési politika szigora már kevésbé nyomasztja a nagyobb gazdaságok növekedési kilátásait.

Az USA-ban például a költségvetési intézkedések hatásain első körben túl vagyunk, miközben olasz-spanyol-francia nyomásra az eurózónában is enyhülni kezdett a költségvetési szigor – emlékeztet Horváth István. „A második negyedéves befektetési ajánlásunkban elmondtuk, hogy lassan érdemes zsebre tenni az előző két negyedév nyereségeit, és a részvénybefektetéseket a portfólión belül a hosszú távú súlyra csökkenteni. A fentiek alapján azonban nem javaslunk a hosszú távú ajánlásnál alacsonyabb súlyt a még kedvező árfolyamszintek kihasználása miatt.”