Felminősítette a görögöket a Fitch

2013.05.14. 19:57

avította a görög államadósság kockázati besorolását kedden a Fitch Ratings, a görög gazdaságban zajló kiegyensúlyozódási folyamattal indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről "B mínusz"-ra emelte Görögország hosszú lejáratú hazai és külső szuverén adósságának osztályzatát. A rövid futamidejű külső kötelezettségek besorolása "C"-ről "B"-re, a kereskedelmi adósokra meghatározott besorolási országplafon "B mínusz"-ról "B"-re javult.

A Fitch a hosszú lejáratú görög államadósság osztályzataira stabil kilátást tart érvényben.

Az új görög osztályzatok is mélyen a spekulatív sávban, a befektetési ajánlású osztályzati kategória alsó szélétől öt, illetve hat fokozatnyi távolságra vannak.

A felminősítéshez fűzött indoklásában a Fitch mindazonáltal hangsúlyozta azt a véleményét, hogy Görögország egyértelmű előrelépést ért el az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésében.

A Fitch Ratings szerint mindemellett csökkent annak kockázata is, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

Az IMF és az EU által finanszírozott gazdasági kiigazítási program a politikai és társadalmi stabilitásra "legalábbis emlékeztető" helyzet közepette a tervek szerint halad, és a jelenlegi görög kormány sokkal nagyobb mértékben tartja magát a programhoz, mint elődei.

Az elsődleges költségvetési egyenleg 2009-2012 között végbement, a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát meghaladó - ciklikus kiigazítással számolva 16 százalék körüli - mértékű kiegyensúlyozódási folyamata az utóbbi időszak legambiciózusabb költségvetési konszolidációs programjai közé tartozik a fejlett ipari térség egészén belül - hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint a szerkezeti reformok is haladnak, a pénzügyi rendszer stabilizálódott, és a bankok feltőkésítési folyamata előrehaladott szakaszban jár.

A Fitch londoni elemzői hangsúlyozták azt is, hogy a javított osztályzat és az arra érvényes stabil kilátás számos feltétel teljesülésére érzékeny. Ezek közé sorolta a cég a politikai-társadalmi stabilitás megőrzését és a jelenlegi kormány hivatalban maradását, a gazdasági kiigazítási program folytatását, valamint azt, hogy Görögország az euróövezet tagja marad, és nem kényszerül tőkekorlátozások bevezetésére a szuverén hitelképességét terhelő esetleges újbóli piaci feszültségek miatt.

A Fitch Ratings a görög adósságosztályzat fenntartásának feltételei közé sorolta azt is, hogy az euróövezet egésze fennmarad jelenlegi formájában.