Még most sem kizárt a leminősítés?

2013.05.14. 07:35 Módosítva: 2013.05.14. 07:41
Miközben sokak szerint a magyar gazdaság fundamentumai már felminősítést indokolnának, a Napi Gazdaság által megkérdezett londoni elemzők szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet.

A jelenlegi környezetben a három nagy hitelminősítő értékelései nagyjából helytállók, ami nagyrészt a magyar gazdaságpolitika puhulásának köszönhető − véli Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője.

A Napi Gazdaság kérdésére a szakember úgy vélte: a legnagyobb kockázat Magyarország számára az, hogy a jegybank által indított növekedési hitelprogram nem lesz sikeres, így a korábban veszélyesnek ítélt unortodox eszközökhöz kell majd nyúlni a monetáris politikában.

Emiatt szerinte továbbra is fennáll a további leminősítés veszélye. Rövid távon azonban a tavalyi alacsony költségvetési hiány és Varga Mihály minisztersége enyhítik a feszültségeket, így nem indokolt a változás a magyar besorolásban − véli a szakértő. Montalto szerint hosszabb távon Magyarország csak akkor számíthat esetleges felminősítésekre, ha sikerül beindítani a növekedést és eloszlatni a befektetők kételyeit a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával kapcsolatban.

Fundamentálisan nem indokolt Magyarország további leminősítése a három nagy hitelminősítő valamelyikétől. A folyó fizetési mérleg stabil többlete és a 2012-es költségvetés vártnál jobb alakulása lehetővé teheti, hogy a Moody's és a Standard & Poor's stabilra javítsa a magyar adósosztályzat kilátásait − mondta lapunknak Raffaella Tenconi, a Bank of America-Merrill Lynch szakértője.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezek a lépések nem várhatók azonnal, mivel a hitelminősítők fokozottan figyelemmel kísérik a 2014-es parlamenti választások előtti költségvetési folyamatokat, és kiemelten kíváncsiak arra, sikerül-e visszatérni idén a növekedés útjára.