Nem lesznek bizonságban a nagy betétek

2013.05.14. 20:32

Az adóztatás, a bankszanálás, valamint az Európai Unió idei költségvetésének kérdésében konkrét haladást sikerült elérni az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi tanácskozásán - mondta a megbeszéléseket követően Michael Noonan, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Írország pénzügyminisztere.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásának napirendjén az egyik leghangsúlyosabb pont az volt, hogy hogyan kezeljék a tagállamok bajba jutott bankjaikat. A cél az volna, hogy ennek költségeiből minél kevesebbet kelljen közpénzből fedezni, abban viszont nincs egyetértés, hogy akkor pontosan kiknek mennyit lehet bukniuk ilyen esetekben.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Noonan úgy fogalmazott, hogy a 100 ezer euró alatti betét "szent és sérthetetlen", és a jövőben is az lesz, a tagállamok viszont egyetértettek abban, hogy a 100 ezer eurót meghaladó betétek bevonhatók a bank helyzetének rendezésébe, de csak ha minden más eszköz kimerült, a rendezési hierarchia legvégén. Az ülésen Magyaroszágot képviselő Varga Mihály az MTI tudósítása szerint ugyanezt mondta el.

A betétek adóztatása unión belül inkáb probléma

A tanács emellet megadta a felhatalmazást az Európai Bizottságnak, hogy tárgyalásokat kezdjen Svájccal, Liechtensteinnel, Monacóval, Andorrával és San Marinóval a megtakarításokból származó jövedelmek megadóztatásáról kötött korábbi egyezmény módosításáról. Az uniós tagállamoknak viszont - Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt - nem sikerült politikai megállapodásra jutniuk az erre vonatkozó uniós irányelv módosításáról.

A tanácskozás napirendjén az adóelkerülés elleni uniós fellépés is szerepelt. Ez a jövő heti uniós csúcs egyik fő témája is lesz, a bizottság pedig decemberben állt elő egy összesen 34 intézkedést tartalmazó javaslattal, az adócsalás, az adóelkerülés és az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében.

"Amit ma sikerült elérni, az előrelépésnek tekinthető, remélem, hogy a jövő héten az állam- és kormányfők olyan megállapodásra jutnak majd, amely joggal lesz nevezhető hatalmas ugrásnak" - kommentálta a miniszterek tanácskozását Algirdas Semeta, a bizottság adóügyekért felelős tagja.

Mi is adóztatnánk külföldön, ha lehet

Varga Mihály azt emelte ki, hogy Magyarország számára is fontos, hogy az adóelkerülő technikák megszűnjenek, és az eltitkolt, illegális, adózatlan jövedelmek nyilvánossá váljanak - ezért Magyarország maximálisan támogatja a bizottságnak azokat a kezdeményezéseit, amelyek unión kívüli országokkal szemben közös fellépést sürgetnek. De Magyarország önállóan is tesz lépéseket annak érdekében, hogy ezek a betétek nyilvánosságra kerüljenek. Svájcnál például próbálkozunk, hogy egyes adatokat nyilvánosságra hozzanak, de ez nem jelent teljeskörű adatszolgáltatást.

"Nekünk az lenne a célunk, hogy minden olyan adat nyilvánosságra kerüljön, ahol a legkisebb gyanúja van annak, hogy valamilyen nem adózott, adóelkerülésből származó jövedelmet helyeztek el svájci bankszámlán" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásukon az idei uniós büdzsé 7,3 milliárd eurós kiegészítését is elfogadták, amelyből a bizottság a tavalyról 2013-ra áthozott tételek egy részét fogja fedezni.