Soha nem volt ilyen alacsony az infláció

2013.05.14. 09:18 Módosítva: 2013.05.14. 09:48

Áprilisban a fogyasztói árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az előző hónapban - szintén történelmi mélypontnak számító szinten - 2,2 százalék állt a mutató. Előzetesen az inflációs várakozások 1,8 és 1,5 százalék között szóródtak, a piaci konszenzus éppen 1,7 százalék volt. Ennél alacsonyabb árindexre 1974-ben volt utoljára példa - írja a portfolio.hu.

Áprilisban mind a háztartási energiáért, mind a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. Legnagyobbat a szeszes italok és a dohány drágult. Az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, mint az előző hónapban. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 4,3, a csokoládé, kakaó 6,2, a cukor 1,5, a sajt 1,4 százalékkal drágult. Csökkent azonban a tojás (3,9 százalék) és az étolaj (1,9 százalék) ára. Leginkább a ruhák drágultak, 3,4 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

Már gyűlnek a felhők

A maginfláció azonban jóval mérsékeltebben, 3,4 százalékról 3,2 százalék csökkent. Az infláció visszaesését túlnyomórészt a dohánytermékek áránál, valamint az üzemanyagáraknál jelentkező magas bázis okozta - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az üzemanyagárak azonban mind havi, mind az éves összehasonlításban kevésbé csökkentek a Takarékbank előzetes számításánál. A közel négy évtizedes mélypont ellenére óvatosságot indokol, hogy a ruhák árai kicsit jobban nőttek a szezonális hatáshoz képest, míg havi szinten emelkedtek a tartós cikkek árai is, ami a gyengébb forintárfolyam hatására utalhat.

Az élelmiszerárakra nézve ugyanakkor enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat.

Az infláció bázishatások miatt a következő hónapokban 2,1 százalékig emelkedhet, mivel az üzemanyagárak tavaly júniusban átmeneti mélypontot értek el. Mivel a belső kereslet hiánya továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint az idei év második felében feltehetően a tavalyi élelmiszerár emelkedés hatása is kiesik a bázisból, az infláció mérsékelt marad, ezért decemberig 2 százalék körül, illetve kissé az alatt ingadozhat az infláció. Az alacsony inflációt a további rezsicsökkentések (pl. szemétszállítási díj, csatornadíj, vízdíj, palackos gáz) is támogatják.