Felhajtja az árakat a trafiknyitás

2013.05.15. 07:45

A legmagasabb, gyakran az adott környék átlagos tarifájának többszöröse a kis üzletek fajlagos bérleti díja, a trafiknyitási hullám pedig várhatóan még magasabbra emeli a díjakat - írja a szerdai Napi Gazdaság. Nagyjából a pénzváltókhoz hasonló méretű, 10-20, esetleg 30 négyzetméteres üzlethelyiségre van szükségük a trafikkoncesszió nyerteseinek a dohányboltnyitáshoz, ám ebből a méretből, különösen forgalmas helyen, nagyon kicsi a kínálat − mondta a lapnak Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi divíziójának vezetője.

A kis üzletek fajlagos bérleti díja a legmagasabb, többszöröse az adott környék átlagos tarifájának, amit ma már gyakran a szintén ekkora területet használó pénzváltók sem tudnak kitermelni, a nagyobb boltok átalakítása pedig nem éri meg a költségek miatt. Az Andrássy úton például három ilyen kis helyiséget találni, négyzetméterükért a sugárút átlagos 40 eurós bérleti díja helyett 100 eurót kér a tulajdonos, egy Auchanban pedig, ahol 10 eurós fajlagos költséggel számolnak a bérlők, a pénzváltó akár 50 eurót is fizethet. Átlagosan, a bevásárlóközpontokat is figyelembe véve, két és félszeres bérletidíj-szorzóval számolhatunk egy pár száz négyzetméteres üzlethez képest.

A hirtelen megjelenő kereslet és a szűkös kínálat pedig várhatóan még magasabbra tornázza a bérleti díjat. Nehéz helyzetbe kerülnek a forgalmuk jelentős részét cigaretta eladásából generáló élelmiszerüzletek, a szakértő szerint nagyon sok megy majd csődbe közülük, ezzel a piac más szegmenseiben növeli a túlkínálatot. Az üzlethelyiség-szektor már öt-hat éve az ingatlanpiac legmozgalmasabb szegmense, éppen a túlélésért folytatott harc miatt. Ezt a pezsgést a trafiknyitási hullám tovább fokozza − erősítette meg a lapnak Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Mint minden külső beavatkozásnak, ennek is véges azonban a hatása, vagyis kérdés, hogy a bérleti díjak a hullám elültével maradnak-e a mesterségesen felduzzadt szinten − tette hozzá Petz.