Főleg keleten okozott károkat a vihar

2013.05.15. 15:18
Eddig 305 kárbejelentés érkezett az elmúlt két hét szélsőséges időjárása miatt a K&H Biztosítóhoz. Keleten a vihar, a Dél-Alföldön elsősorban a jégverés okozott károkat. Volt tornádó

A vasárnap éjszaka és hétfőn viharosra fordult időjárás több térségben okozott komoly károkat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legnagyobb vihar. Vaján 60 ház sérült meg, 38 embert kiköltöztettek. Több tuba mellett tornádót is lefilmeztek a Nyírségben fekvő Őr nevű településen.

A K&H Biztosítóhoz eddig 64 kárbejelentés érkezett a hétvégére és hétfőre vonatkozóan, ami az  időjáráshoz kapcsolódik. Jégverés miatti kárbejelentés 21 volt, ebből 13 érkezett Szegedről és Algyőről. Vajáról 2 kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz.

A múlt heti felhőszakadással együtt így 305-re emelkedett a biztosítóhoz beérkezett, szélsőséges időjáráshoz kapcsolódó kárbejelentések száma. Akkor 241 kárbejelentés érkezett: ebből 15 jég okozta, 78 közvetett vagy közvetlen villámcsapás, 23 talajszinten felgyülemlett csapadék és 125 szél által okozott kár volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint még nincs vége a rossz időnek: ma Észak-Magyarország térségében hullott 24 mm csapadék. A legtöbb csapadék az elmúlt 10 napban Budapesten és a Duna-Tisza-közén hullott. Lassan azonban csökken a felhőzet és mérsékelt marad a légmozgás is.

„Májusban még bármikor előfordulhat hasonló ítéletidő, ezért továbbra is jobb, ha felkészülünk a hasonló helyzetekre. Ha a pünkösdi hétvégére elutazunk, a pincékből továbbra is helyezzük biztonságos helyre, a lakásba vagy tegyük platóra az értékeinket. Távozás előtt gondosan csukjuk be az ablakokat, erre nemcsak a lakásokban, de a társasházakban a folyosókon is figyeljünk oda”  – javasolta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: ha az óvintézkedéseink ellenére kárunk keletkezik, azt két napon belül jelentsük be a biztosítónknak az ügyfélszolgálaton telefonon vagy az online kárbejelentőn keresztül.