Hódmezővásárhelyről tervezhetik a trafikbelsőket

2013.05.15. 13:38 Módosítva: 2013.05.15. 13:38

Vaskos arculati kézikönyv segíti a friss trafiktulajdonosok dolgát: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapján elérhető dokumentum megjelenésével párhuzamosan egy cég már a kötelező és opcionális arculati elemeket kínálja honlapján. A szálak Hódmezővásárhelyre vezetnek - írja a hvg.hu.

Kötelezően ajánlott arculat?

Mivel az arculati kézikikönyv nemcsak a jogszabályokban rögzített kötelező elemekre kínál vizuális megoldást, adódik a kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy a boltok külsőleg és belsőleg is teljesen egységesek legyenek. És ha már készül ilyen arculati javaslat, miért kell azt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. oldalán propagálni. A hvg.hu szerint ez keltheti azt a benyomást, hogy a pályázatkezelő letette a voksot egy dobozmegoldás mellett, így más tervek háttérbe szorulhatnak, az ilyet kínáló szolgáltatók pedig előnybe kerülnek.

Ilyen lesz az ideális dohánybolt
Ilyen lesz az ideális dohánybolt
Fotó: nemzetidohany.hu

A lap szerint meglepően gyors reakcióidőt feltételez, hogy szinte a közzététellel egyidőben egy weboldalon máris megrendelhető a mintabolt valamennyi kelléke.

nemzetidohanyshop.hu-n keresztül nemcsak a kötelező dekorációs elemekre (cégér, világítódoboz) vesznek fel megrendelést, hanem egy az egyben átvéve a kézikönyv útmutatását bútorra, padlóburkolóra, bárszékre és az összes bolti kiegészítőre.

A piacon egyébként nem ők az egyedüli szereplők, akik ajánlgatják, hogy az előírásnak megfelelően beépítik az üzlethelyiséget, de a grafikai egyezés az arculati kézikönyvvel szembeötlő.

Ezt a webshopot egy budapesti székhelyű kft. üzemelteti, melynek egyik tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi vállalkozó, akinek a cége (az Alustart Kft.) az ország egyik legnagyobb fényreklámos vállalkozása. Referenciái között megtalálható a CBA és a Tabán Trafik, akárcsak a legnagyobb külföldi tulajdonú hazai áruházláncok (Tesco, Auchan), valamint egyes bankok.

Az aktív város

A lap emlékeztet, hogy trafikügyben ez már a sokadik szál, ami Hódmezővásárhelyre vezet: a dohánykereskedelmi szabályozás módosítása Lázár János volt hódmezővásárhelyi polgármester, miniszterelnökségi államtitkár nevéhez fűződik. Maga a törvény pedig szintén Hódmezővásárhelyen készült; legalábbis Sánta János, a Continental-csoport tulajdonosa gépén is módosítottak a dokumentumon.

A dohánykoncessziók nyertesei között pedig nemcsak a CBA-hoz vagy a dohánykereskedelemben nagy szereplőnek számító Vimpex-csoporthoz köthető magánszemélyek találhatók meg, hanem a Continental-csoport érdekeltségébe tartozó Tabán Trafikhoz kötődő magánszemélyek is, akik szintén vásárhelyiek.