Matolcsy durván elszámolta a csekkadót

2013.05.15. 11:03

Kevesebb, mint az időarányos előirányzat fele, 11 milliárd 278 millió forint folyt be a pénzügyi tranzakciós illetékből áprilisban, értesült a Figyelő Online. Az év első négy hónapjában így 38,8 milliárd forint tranzakciós illetékre tett szert a költségvetés, ami egyre kétségesebbé teszi, hogy idén meglesz-e az egész évre várt 301 milliárdos bevétel.

Ahhoz ugyanis a következő hónapokban átlagosan 32-33 milliárd forintnak kellene érkeznie a bankoktól, az államkincstártól, miközben az első hónapokban ennek a fele, harmada folyt be. Ha nem lesz változás, és átlag havi 12-13 milliárd jön be, akkor idén 140-150 milliárd forintnál többet nem kaszál ebből az elvonásból az állam, vagyis a betervezett pénz fele hiányozna.

Varga Mihály korábban azt mondta, 80 milliárd forinttal maradhat el a Matolcsy György által bevezetett tranzakciós adóbevétel a tervektől, a piaci szereplők ugyanis gyorsan reagáltak a pénzügyi műveleteket megsarcoló kormányzati intézkedésre.

Banki szakértők szerint az év első két negyedéve általában gyengébb fizetési forgalmat hoz, a harmadik negyedév már erősebb, az utolsó pedig kiemelkedő. Ha ez a trend érvényesülne idén az illetékbefizetésnél is, akkor legalább arra esély nyílna, hogy a bevallott 80 milliárd forintnál ne legyen nagyobb az elmaradás.

A kormány akár úgy is dönthet, hogy megemeli a pénzügyi tranzakciós illeték mértékeit. Ez jelenleg 2 ezrelék a számlák közötti átutalások esetében, 3 ezreléket kell fizetni a készpénzfelvételkor. Erre akkor kerülhet sor, ha a megelőző intézkedések -zárolások, beruházások leállítása - nem hozza a tőlük várt eredményt, vagyis Brüsszel nem fogadja el azokat.