Ősztől mégis jön a nemzeti mobilfizetés

2013.05.15. 17:58

Még két éve döntöttek arról, hogy államosítják a mobilos fizetést, a törvény indoklása szerint az államosítással „a közpénzek hatékony felhasználása és ellenőrzése is jelentősen hatékonyabbá válik”. De nem csak azért iparágakat, hogy a közpénzeket átlássák, hanem így vége lesz a magánszolgáltatók „szigetszerű fejlesztésének” és az állami szolgáltató majd "innovatív díjstruktúrákat" vezethet be.

Az uniónak is gyanússá vált az új rendszer, a Közbeszerzési Döntőbizottságnak pedig az, hogy az erre létrehozott állam icég, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. nyilvános tender nélkül vett volna fel 800 millió forint hitelt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság meg is semmisítette a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ajánlati felhívását, amelyben a társaság 5 éves futamidőre, 800 millió forintos fejlesztési hitel felvételét kezdeményezte hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárással, emellett a döntőbizottság 5 millió forintra bírságolta a társaságot. A hitel a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez szükséges informatikai rendszer kiépítésének finanszírozását szolgálja.

A KDB döntésének indoklása szerint az ajánlatkérő jogsértő módon választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mivel annak törvényi feltételei nem állnak fenn. Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás ugyanis csak akkor alkalmazható, ha a beszerzési igény váratlanul, hirtelen következik be, a döntőbizottság szerint azonban ez esetben az igény nem váratlanul merült fel.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közleménye szerint az az egyes sajtóhírekben megjelent állítás, amely szerint a társaság megsértette a Közbeszerzési Hatóság felé fennálló tájékoztatási és adatközlési kötelezettségét, bizonyíthatóan valótlan, és sérti a társaság jó hírnevét.

A cég törvényben és kormányhatározatban foglalt kötelessége a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer felépítése és működtetése. A rendszer a magyar lakosság számára a közösségi közlekedéshez kapcsolódó közszolgáltatások mobilfizetéses elérését biztosítja, első fejlesztési fázisában, 2013. szeptember 30-tól az országosan egységes rendszeren keresztül elérhető mobilparkolást, valamint az autópálya-használati díj mobilfizetését teszi lehetővé - olvasható a közleményükben.

A társaság közölte, hogy biztosítani fogja a rendszer szeptember 30-i elindulását, ezért az elkövetkező hetekben a legfontosabb partnereivel a szerződéskötések gyakorlati előkészítésének szakaszába lép.  A rendszer  tervezett időben történő indulásának előkészítéséről, valamint egy, a hazai mobilfizetési szokásokat felmérő országos reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeiről június első felében terveznek tájékoztatni.